Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Звіт WWF Lіvіng Planet 2010: світу потрібна зелена економіка
Звіт WWF Lіvіng Planet 2010: світу потрібна зелена економіка

Всесвітній фонд природи оприлюднив чергове дослідження WWF Lіvіng Planet 2010, відповідно до якого для забезпечення життєдіяльності людства знадобиться 1.5 Планети.

Світ наближається до екологічної катастрофи, тому що потреби людства в області природних ресурсів перевищують на половину той показник, що може надати наша Планета. Щоб виправити ситуацію, світу необхідно побудувати зелену економіку.

Це попередження міститься в останньому виданні WWF Lіvіng Planet Report 2010 (Звіту Всесвітнього фонду природи про Живу планету) – провідному світовому науковому аналізі здоров’я нашої єдиної Планети та впливу на неї людської діяльності. Звіт також показав, що стан екосистем світу і біорізноманіття Землі продовжують погіршуватися, особливо у бідних країнах світу, що значною мірою є наслідком зростання cпоживання в багатих країнах. Також Звіт розглядає показник Водного відбитка, який показує, що на даний момент 71 країна світу відчуває помірний чи гострий водний стрес. Україна, згідно з документом, також страждає від помірного сезонного водного дефіциту.

Звіт публікується з 1998 року Всесвітнім фондом природи WWF разом з Лондонським зоологічним товариством (Zoologіcal Socіety of London) і Всесвітньою мережею Екологічного відбитка (Global Footprіnt Network) з періодичністю раз на два роки.

Звіт базується на двох основних показниках – Індексі Живої Планети (оцінює стан біорізноманіття світу) та Екологічному відбитку людства (потреба людини у природних ресурсах). Індекс Живої Планети показує падіння на 30 % у порівнянні з 1970 роком.

Екологічний відбиток людства становить 18 млрд глобальних гектарів (середньостатистичний гектар земельної чи водної ділянки Планети, що виробляє відновлювальні ресурси), чи 2.7 га на людину. У той же час, біопродуктивність Землі – лише 11.9 глобальних гектарів, чи 1.8 га на людину. Тобто, вимоги людини перевищують можливості Планети на 50 відсотків.

Загалом, Екологічний відбиток людства збільшився вдвічі з 1966 року.

Якщо наші вимоги до Планети продовжать зростати у тому ж темпі, до 2030 нам знадобиться еквівалент двох планет для підтримки нашого способу життя, а до 2050 року – 2.8 Планет. Варто нагадати, що людство має у своєму розпорядженні тільки одну Планету.

До країн з найбільшим Екологічним відбитком на людину відносяться Об’єднані Арабські Емірати (10.7 га), Катар (10.5 га), Данія (8.3 га), Бельгія (8.0 га), США (8.0 га), Естонія (7.9 га), Канада (7.0 га), Австралія (6.8 га), Кювейт (6.3 га), Ірландія (6.3 га).

Якщо кожна людина світу буде жити, як середньостатистичний громадянин Арабських Еміратів, тоді нам знадобиться більше 4.5 планет, щоб задовольнити свої потреби та поглинути викиди вуглекислого газу. Напроти, якщо кожен буде споживати як середньостатистичний житель Індії, людство буде використовувати менше половини біопродуктивності Планети.

Екологічний відбиток України становить 2.9 га на людину, що трохи перевищує середньосвітовий показник у 2.7 га. Біопродуктивність України становить 1.8 га на людину. Якщо всі жителі світу споживатимуть як українці, нам знадобиться трохи більше 1.6 Планети.

Аналіз біопродуктивності на національному рівні показує, що більше половини біопродуктивності світу знаходиться у межах всього 10 країн. Найбільша біопродуктивність у світі належить Бразилії, потім у спадному порядку йдуть Китай, Сполучені Штати Америки, Росія, Індія, Канада, Австралія, Індонезія, Аргентина та Франція.

Вперше Звіт простежує тенденції у стані біорізноманіття в країнах з різним рівнем достатку, і показує тривожний рівень втрати біорізноманіття у бідних країнах (падіння на 58%). В основному, це обумовлено зростанням споживання (Екологічного відбитку) у багатих країнах, куди експортуються товари та матеріали з бідних країн.

Аналізуючи дані минулого, Звіт представляє три сценарія розвитку, засновані на різних припущеннях щодо джерел енергетики та дієти людства у майбутньому.

WWF пропонує урядам, бізнесу та громадянам звернути увагу на наступні питання, які допоможуть вирішити найгостріші екологічні проблеми Планети: розробка сталих шляхів розвитку, інвестиції у природний капітал (збільшення частки заповідних територій, посилення захисту лісів, припинення надмірного використання води та фрагментації прісноводних екосистем, припинення надмірного вилову риби, інвестування у біопродуктивність, відповідне оцінювання біорізноманіття та природних послуг), вирішення проблеми енергетики та харчування, приділення уваги питанням розподілу землі та плануванню землекористування, розподіл обмежених ресурсів та ліквідація нерівності, інвестиції у покращення управління, прийняття рішень та установ.

Зменшити свій вплив на Планету також може кожний житель планети, не варто вважати, що це під силу тільки гігантським промисловим корпораціям. Дізнайтеся, як просто Ви можете бути «зенелішим» у повсякденному житті .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *