Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

В Україні існує потенційна загроза техногенних катастроф на зразок тієї, що трапилася після прориву дамби резервуару для зберігання відходів алюмінієвого виробництва в Угорщині.

Зокрема, відповідно до повідомлення ТСН, Міністерство із надзвичайних ситуацій України розпочало позапланову перевірку двох українських підприємств, які мають шламонакопичувачі для зберігання небезпечних відходів: Миколайвського глиноземного заводу та Запорізького алюмінієвого комбінату.

На Запорізькому алюмінієвому комбінаті розташовується заморожене шламосховище обсягом 5-6 млн. куб. м. Миколаївський глиноземний завод займається постійною переробкою глинозему і складує відходи переробки в двох сховищах загальним обсягом понад 20 млн. куб. м. За даними експертів, сховища на українських комбінатах несуть більш серйозну загрозу екології ніж угорські. “Склад наших шлаків більш рідкий, і у випадку аварії ці отруйні відходи швидше потраплять у навколишнє середовище”, – пояснила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Крім того, миколаївське підприємство викликає побоювання і через великі обсяги складованих відходів. Не так давно на заводі було введено в експлуатацію вже друге шламосховище, яке займає територію в 150 гектар. А на першому, що функціонує вже більше 30 років, накопичилося близько 20 млн. куб. м червоного шламу. У випадку аварії він потрапить спочатку в Бузький лиман, а потім у Чорне море.

Резервуар для збереження відходів (шламу) Миколаївського глиноземного заводу
Резервуар для збереження відходів (шламу) Миколаївського глиноземного заводу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *