Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Вчора в ZIK відбулася прес-конференція представників Комітету екологічного порятунку з приводу ситуації на Грибовецькому сміттєзвалищі.

прес-конференція представників Комітету екологічного порятунку з приводу ситуації на Грибовецькому сміттєзвалищі
Прес-конференція представників Комітету екологічного порятунку з приводу ситуації на Грибовецькому сміттєзвалищі

Посилаючись на офіційні документи, голова наглядової ради Комітету екологічного порятунку Юрій Дмитришин повідомив, що насправді на Грибовицькому сміттєзвалищі зберігається 500 тисяч тонн кислих гудронів. Дмитришин наголосив, що різні чиновники називають різну кількість гудронів: від 200 до 400 тисяч тонн, проте Комітету екологічного порятунку вдалось встановити, що насправді їх кількість – аж 500 тисяч тонн.

«Це вказано у відповіді Жовківської районної державної адміністрації при відповіді на депутатський запит. За їх інформацією та підрахунками, саме така кількість кислих гудронів є на Львівському полігоні твердих побутових відходів», – сказав Юрій Дмитришин.

За його словами, витоки кислих гудронів йдуть у річку Малехівка, яка тече не тільки у навколишніх селах, але і впадає у Полтву, тобто завдає шкоди і мешканцям міста Львова. Він нагадав, що нещодавно у ефірі «12 каналу» відбулася передача, у якій брали участь як чиновники ЛМР, так і члени КЕПУ. Так от, на цю програму принесли воду із криниць і пропонували усім чиновникам її випити, проте сміливого це зробити не знайшлось нікого. Дмитришин розповідає, що у річці й ґрунтах біля неї є повно отрути, а, відповідно, вода також отруйна і її не можна споживати.

З огляду на ситуацію, що склалася, члени Комітету екологічного порятунку звертаються у Генеральну прокуратуру України, у профільний комітет парламенту, у Мінприроди та особисто до Президента України із вимогою закрити Грибовицьке сміттєзвалище та позбавити Львівську мерію будь-яких прав на нього.

«Зараз за сміттєзвалище не відповідає ані ВРУ, ані обласна рада, ані Мінекології: вся відповідальність лише на ЛМР», – сказав він.

Дмитришин розповів, що на сміттєзвалищі у Грибовичах було вчинено злочин проти громадськості: озеро із гудронами просто закопали у землю і засипали сміттям. А про цей факт стало відомо лише тоді, коли засипане озеро прорвало і кислі гудрони почали витікати через збірники інфільтратів.

«Ґрунти отруєні, вода у Малехові отруєна. Також ми вимагаємо термінового закриття ЛКП «Збиранка». Від імені мешканців Малехова та Збиранки вимагаємо анулювати акт на право цього підприємства вивозити сміття на Грибовицьке сміттєзвалище, а мешканці можуть створити власне комунальне підприємство, яке буде вирішувати усі проблеми Грибовицького сміттєзвалища», – каже Дмитришин.

За його словами, як у Львівській міській, так і обласній раді є зацікавлені особи, які займаються вивозом сміття і яким не вигідно закриття Львівського полігону твердих побутових відходів.

Члени Комітету екологічного порятунку також повідомили, що зараз на Грибовицьке сміттєзвалище вивозиться сміття не тільки із Львова та наближених сіл, але й багатьох інших районів області.

Депутат Грибовицької сільської ради, голова Комітету екологічного порятунку України Марко Шпікула, повідомив, що якщо кілька років тому озеро із гудронами було лише одне, то зараз їх вже є чотири.

Озеро гудронів
Озеро гудронів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *