Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

9 листопада Постійний комітет з рослин, тварин, продуктів харчування та кормів Генерального директорату зі здоров’я і продовольчої безпеки Європейської Комісії розглядав питання щодо продовження ліцензії на використання гліфосату в ЄС. Рішення не було ухвалено у зв’язку з відсутністю необхідної кількості голосів (14 держав-членів проголосувало «за», 9 – «проти», 5 – «утрималось»). Як наслідок, питання було передане на розгляд до Апеляційного комітету Європейської Комісії.

27 листопада Апеляційний комітет кваліфікованою більшістю прийняв схвальне рішення щодо продовження ліцензії на використання гліфосату в ЄС на 5 років. 18 держав-членів проголосувало «за», 9 – «проти», 1 – «утрималась». Європейська Комісія планує ухвалити відповідний акт щодо використання гліфосату до 15 грудня 2017 р.

Разом з тим, 20 листопада в Європейському Парламенті відбулися дебати, під час яких обговорювалася ініціатива громадян ЄС «Заборонимо гліфосат та захистимо людей і довкілля від токсичних пестицидів». Ініціатива закликає до заборони гербіцидів, реформування процедури видачі дозволів на використання пестицидів та обов’язкового зменшення використання пестицидів в ЄС

Ініціативу підтримало більше 1 000 000 громадян. Вона зареєстрована 25.01.2017 та надіслана Європейській Комісії 06.10.2017. Комісія планує прийняти з цього приводу комюніке, в якому до 08.01.2018 надасть правову та політичну відповідь на поставлені громадськістю питання.

Публікацію підготовлено за матеріалом огляду новин щодо екологічної і кліматичної політики від Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля” в рамках проєкту “Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *