Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Із серпня 2017 року в експлуатацію введено сонячну електростанцію на даху управління праці та соцзахисту населення Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації. На даху адміністративної будівлі сонячну станцію в Києві встановлено вперше. Потужність її складає 25 кВт.

Максим Шкуро, голова Солом’янської РДА, говорить про винятковість цієї події для Києва та України: «Цей проєкт дійсно є унікальним для бюджетних установ. Рік тому в управлінні встановили додаткову техніку, електронну чергу й система енергопостачання постійно виходила з ладу. Щоби забезпечити безперебійну роботу та підвищити потужність системи, у «Київенерго» оцінили роботи у півтора мільйони гривень. Тому знайшли альтернативне рішення — встановити сонячні панелі на даху будівлі. Це дозволило отримати додаткову екологічно чисту енергію та почати економити кошти на оплаті енергоносіїв. Окрім того, у приміщенні Солом’янської адміністрації нещодавно встановили 1 346 LED-світильників, що теж дасть змогу економити».

Сонячна станція на даху. Фото: сайт Солом’янської РДА

Сонячна станція складається з 105 полікристалічних панелей, кожна з яких має потужність 270 Вт. Станція займає приблизно 400 кв. м даху управління. Результати використання енергії сонця за перший час уже проаналізовано. За серпень-вересень станція виробила 3 610 кВт електроенергії. Це дало можливість зекономити понад 7 тисяч гривень.

У Солом’янському районі Києва такий проєкт став першим для бюджетних закладів. Однак, уже розпочато розробку проєктів енергоефективних шкіл і садочків із використанням альтернативних джерел енергії. Уже проєктується перший дитячий садок із сонячними панелями на вул. Тупикова, 27. Сонячні панелі також планують встановити під час реконструкції школи № 22.

Крім того, наразі розглядається питання встановлення сонячних панелей на даху Солом’янської адміністрації у 2018 році.

Водночас встановлюють сонячні станції й на дахах багатоквартирних будинків. Загалом в Україні стають усе більш популярними сонячні електростанції домогосподарств. За неповний 2017 рік сонячні електростанції встановили 1200 родин, що в півтора рази більше ніж за весь 2016 рік.

Щодо відновлювальних джерел енергії в державних установах, маємо надію, що столиця задасть тренд і таких електростанцій на території України стане більше.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *