Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

1 лютого 2011 р. в Києві, в ІА УНІАН, відбувся круглий стіл «Екологічне сільське господарство: українські перспективи», організований ТОВ «СГП «Нива» – провідним українським виробником біопрепаратів для сільського господарства. В круглому столі взяли участь експерти аграрної сфери, представники наукових закладів і державних структур: представник Міністерства аграрної політики та продовольства України Анатолій Рудюк, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології УААН Віталій Волкогон, директор ТОВ СГП «Нива» Артур Карганян та генеральний директор ТОВ «Гранум» Дмитро Казацький.

Експерти позитивно оцінюють перспективи розвитку екологічного сільського господарства в Україні
Експерти позитивно оцінюють перспективи розвитку екологічного сільського господарства в Україні

[adsense size=’2′]

Спікери підкреслили, що аграрний сектор є однією з провідних галузей економіки України і одним із найбільш перспективних напрямків розвитку країни, особливо – на тлі світової продовольчої кризи. Родючі ґрунти, сприятливий клімат, вигідне географічне розташування, наявність трудових ресурсів – все це робить Україну привабливою для інвестування в аграрний сектор. Але використання інтенсивних методів господарювання тягне за собою деградацію земель, забруднення ґрунтів, води та повітря, а також негативно впливає на клімат.

Разом із тим, за словами спікерів круглого столу, можливий і альтернативний шлях розвитку українського сільського господарства, заснований на бережливому ставленні до природних ресурсів, але не менш ефективний.
Екологічне, органічне сільське господарство – розповсюджена у всьому світі практика ведення агробізнесу з мінімальним використанням або взагалі без використання хімічних препаратів (пестицидів, антибіотиків тощо). Керівник СГП «Нива» Артур Карганян відзначає, що останнім часом одним із головних завдань аграріїв стає саме зменшення використання агрохімікатів у сільському господарстві: «Сьогодні, у зв’язку із інтенсивним розвитком агросфери, застосовується усе більше хімічних речовин, тож хімічний прес на людину зростає. Саме тому в США, Канаді, країнах ЄС уже прийнято рішення заборонити для використання в сільському господарстві 600 із 1000 шкідливих хімічних речовин. Разом із тим, такі країни, як Франція, Німеччина, Англія оголосили, що до 2010 року мінімум 20% сільськогосподарських угідь буде віддано під органічне землеробство».

Аби зменшити використання хімічних препаратів у сільському господарстві, замість хімічних препаратів можна з успіхом використовувати їх безпечні аналоги – біопрепарати. Спектр їх застосування достатньо широкий. Наприклад, в рослинництві біопрепарати є ефективними для знищення патогенної мікрофлори і шкідників, підживлення ґрунту, покращення росту й плодоношення культур. В тваринництві і птахівництві замість антибіотиків застосовуються екологічно безпечні пробіотики – наприклад, для покращення травлення, формування корисної мікрофлори шлунково-кишкового тракту тварин і т.д. В результаті – шкідливі хімічні речовини не накопичуються у ґрунті, рослинах, м’ясі тварин і птиці, зберігається екологічна чистота навколишньої природи. А головне – на стіл до споживача потрапляє безпечна і корисна сільгосп-продукція.

Щоб продемонструвати, яким саме чином використання біопрепаратів зменшує хімічний прес на сільське господарство, доктор сільськогосподарських наук, професор Віталій Волкогон навів приклад взаємодії азот фіксуючих біопрепаратів та добрив: «Коефіцієнт засвоєння активної речовини із мінеральних добрив дуже низький – для азоту це не більш, ніж 35-50%, для фосфору – 20%, а для калію – 25-60%. Все інше ми, на жаль, направляємо на забруднення навколишнього середовища. Для того, щоби змінити ситуацію, варто використовувати біопрепарати, котрі можуть, впливаючи на кореневу систему, збільшувати ступінь засвоєння поживних речовин із добрив на 30%. Таким чином, при використанні біопрепаратів, навіть у інтенсивному землеробстві зменшується рекомендована доза добрив при збереженні урожайності сільгосп-культури».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *