Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Екологічні проблеми УкраїниПро це вчора на прес-конференції заявив голова Комітету екологічного порятунку України Марко Шпікула. Він також додав, що уже відомі два місця, в яких гудрони витікають просто з-під землі.

Перше джерело знаходиться за селом Збиранка, з якого уже шість років витікають токсини, а друге віднедавна з’явилося в селі Сороки Львівські.

Після того, як Львівський експериментальний нафтомаслозавод почав зли­вати в Грибовичах відходи нафтопе­реробного процесу, утворилось п’ять озер кислих гудронів, які не зберігалися відповідно до вимог технологічного процесу. Два з них просто засипали, а рівень гудронів в озерах, що залишились, постійно зменшується. Це свідчить лише про те, що надзвичайно шкідлива суміш, разом з підземними водами, рухається в сторону Львова.

Озеро гудронів
Рівень озера гудронів знижується

Дощові води, які після проходження крізь сміттєзвалища утворили ціле озеро інфільтратів, в якому, за словами члена правління комітету екологічного порятунку України Юрія Дмитришина, міститься хімічні елементи практично з усієї таблиці Мендєлєєва. «Ця надзвичайно токсична суміш струмками стікає в Малехівську річку, а з відти потрапляє у Полтву», – зауважив він.

Озеро гудронів
Озеро гудронів

«На територію полігону вночі неодноразово завозились нікому невідомі відходи, які ніяким чином не документувалися. Що зараз заховано під грудами сміття можна лише здогадуватися.», – прокоментував Марко Шпікула, – «За нашими даними Львівська Політехніка, яка проводила експертизу Грибовицького сміттєзвалища, недоотримали близько 50 тисяч гривень з міського бюджету, а тому й не передає владі результати досліджень. Факти, які могли б відкрити очі Львів’янам на те, яка екологічна бомба захована на полігоні, навмисне приховуються як міською так і обласною владою, між якими лише точиться переписка, хто ж має оплатити Політехніці проведення даної експертизи.».

За останні два роки влада не виконала жодної даної громаді обіцянки. У зв’язку з цим була створена ініціативна група, до складу якої увійшли представники комітету екологічного порятунку України, метою якої стала ініціація референдуму, як єдиноможливого юридичного способу змусити владу вирішити дану проблему.

Другого вересня ініціативна група подала весь пакет необхідних документів до Львівської міської ради, як цього вимагає ЗУ «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», щоб отримати дозвіл на право збору підписів 10% мешканців міста, аби референдум відбувся. В понеділок 12 вересня сплив термін, коли міська влада повинна була дати такий дозвіл, але ніякої реакції з боку ЛМР так і не було.

Підсумовуючи, можна з впевненістю казати, що навколо сміттєзвалища існує п’ять глобальних проблем. Перша – це саме питання переробки відходів, друге – забруднення навколишнього середовища інфільтратами, третє – гудрони, що разом з ґрунтовими водами течуть до Львова, четверте – відсутність будь-якої допомоги місцевим жителям, що страждають від екологічного лиха і п’яте – незаконне захоронення нікому невідомих відходів, та всіляке приховування цього факту.

Озеро гудронів
Озеро гудронів

«Нас часто звинувачують в політичній заангажованості, через те, що ми піднімаємо такі питання перед виборами. Так, ми навмисне ініціювали референдум саме зараз, оскільки для його проведення необхідно буде лише додрукувати декілька сотень тисяч бюлетенів, якщо його проводити разом з місцевими виборами, замість того, щоб викидати мільйони гривень з бюджету, у разі проведення референдуму в інший час.», – зазначив член ініціативної групи Андрій Рожило, – «Уся ситуація навколо Грибовицького сміттєзвалища не що інше, як бюрократичне замилювання очей громаді, в той час, як екологічна катастрофа не те, що назріває, а уже давно має місце, стосується кожного Львів’янина і з кожним днем набирає жахаючих масштабів!».

Учасники прес-конференції закликали журналістів надати проблемі особливого значення, не передруковувати старі усім відомі факти, і спільними зусиллями виступити за порятунок навколишнього середовища та власного здоров’я.

Інформацію про інші екологічні проблеми України дивіться на спеціальній карті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *