Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Журнал Nature опублікував результати дослідження, яке розглядає вплив цілого ряду негативних чинників на річки світу. Дослідження враховувало забруднення річок, проєкти із будівництва дамб, обсяги стоків із сільськогосподарських земель, наявність інвазивних видів та зникнення характерних для певного регіону видів, розвиток рибальства та інші чинники людського впливу. За результатами роботи було оцінено стан річкових систем з точки зору загрози для втрати біорізноманіття та загрози для забезпечення водою населення та економіки.

Висновок – невтішний. Майже 80% населення світу мешкає на територіях, де внасідок антропогенного впливу на річкові системи спостерігається високий рівень загрози для надійного водозабезпечення чи біорізноманіття.

Річкові системи світу - в загрозливому стані
Річкові системи світу - в загрозливому стані. Малюнок riverthreat.net

У тих регіонах світу, які мають найбільшу густоту населення та найбільш розвинуте сільське господарство, спостерігається найвищий рівень загрози погіршення стану річок для водозабезпечення та збереження біорізноманіття. Натомість, лише окремі річки у найвідаленіших куточках Амазонії не зазнали впливу людської діяльності.

Ситуація в Україні є далеко не найкращою.

Річкові системи України також під загрозою
Річкові системи України також під загрозою

За словами аторів дослідження, вони звернули увагу на одну з найбільших проблем управління водними ресурсами в наш час: пошуку балансу в потребі у водних ресурсах для людського розвитку та потребі у водних ресурсах для екосистемних послуг. Автори дослідження наголошують, що для ефективного управління водними ресурсами потрібно паралельно розглядати питання водозабезпечення населення та питання збереження біорізноманіття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *