Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Влада міст Німеччини має право забороняти в’їзд дизельних машин. Таке рішення ухвалив Федеральний адміністративний суд у Лейпцизі. Подібних заборон уже давно домагаються місцеві екологи.

Раніше екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH) подала до судів кількох німецьких міст позови, спрямовані на те, щоби змусити місцеву владу заборонити пересування дизельних автомобілів. Адже автомобілі з дизельними двигунами значно більше забруднюють повітря, ніж автомобілі, що спалюють
бензин. Заборона, на думку екологів, дозволить знизити вміст оксидів азоту в повітрі, який у багатьох містах Німеччини перевищує норми, встановлені в ЄС.

Ще в липні 2017 року адміністративний суд Штутгарта задовольнив позов DUH, дозволивши владі міста забороняти проїзд старих дизельних автомобілів, якщо це необхідно для досягнення прийнятних показників якості повітря.

Активісти Грінпіс у Лейпцигу. Фото: Fabrizio Bensch/Reuters

А 27 лютого 2018 року Федеральний адміністративний суд у Лейпцизі відмовився скасувати це рішення суду нижчого рівня. Судді підтвердили, що міста можуть запроваджувати заборони, якщо вони є останнім способом скорочення забруднення. Водночас деякі водії можуть отримати звільнення від заборони.

«Це для нас повна перемога, — говорить Юрген Реш, керівник екологічної групи DUH, — Ми зараз очікуємо, що автомобільна промисловість оновить машини, а федеральний уряд забезпечуватиме дотримання необхідних правил, щоби дозволити містам застосовувати заборони».

У 2017 році 66 міст Німеччини не виконали стандарти ЄС щодо рівня забруднення повітря. Нижчі суди стверджували, що заборона дизельних автомобілів у внутрішніх містах є найефективнішим способом зменшення рівня забруднення навколишнього середовища в ЄС. Ніяка інша пропозиція не зможе швидко виправити ситуацію. Відповідно до рішень суду захист здоров’я громадян є більш важливим порівняно із правом власності на автомобілі.

Постанова суду може призвести й до зрушень в автомобільній промисловості. Клаудія Кемферт, експерт транспортної політики в дослідницькому інституті DIW у Берліні, зауважає: «Нарешті, політикам та компаніям з автотранспорту необхідно діяти. Автовиробники, нарешті, будуть зобов’язані ефективно модернізувати моделі з надмірно високими викидами».

Дизельні двигуни є головними джерелами викидів діоксиду азоту, що викликає проблеми з диханням. У Штутгарті показник забруднення цією речовиною був удвічі більше норми.

За рішенням суду власники дизельних автомобілів із технологією викидів Euro 5 повинні бути звільнені від заборон лише до вересня 2019 року, тоді як заборона на старі автомобілі Euro 4 та попередні моделі може бути застосована вже зараз. Також суд звертає увагу, що міста можуть робити винятки для деяких постачальників послуг та малих підприємств, які потребують доступу до міста.

Андреас Корбмахер, головуючий суддя, також закликав законодавців забезпечити національну законодавчу базу, щоб уникнути розрізнених заборон у кожному місті Німеччини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *