Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

16 січня 2018 р. Європейська Комісія ухвалила Європейську стратегію щодо пластику в циркулярній економіці. Стратегія спрямована на захист довкілля від забруднення пластиком та трансформує шляхи використання, у т. ч. повторного, і виробництва пластикової продукції в Європі. Стратегія є невід’ємною складовою переходу ЄС до циркулярної економіки та досягнення Цілей сталого розвитку.

Пластик є важливим матеріалом, що повсюдно використовується в економіці та щоденному житті. Він має багатофункціональне призначення і допомагає вирішити низку викликів. Його використання в машинах і літаках дозволяє скоротити використання палива та зменшити викиди діоксиду вуглецю. Використання пластикового упакування гарантує безпеку харчової продукції та зменшує утворення харчових відходів. У поєднані з 3D друком та медичними інноваціями біо-сумісний пластик може зберегти людське життя. Проте спосіб, в який зараз пластик виробляється, використовується і викидається заподіює шкоду довкіллю та життю і здоров’ю людей.

Утворення відходів пластику в ЄС у 2015 році
Утворення відходів пластику в ЄС у 2015 році

Глобальне виробництво пластику зросло в двадцять разів, починаючи з 1960 року, і досягло 322 млн тонн у 2015 році. Очікується подальше подвійне зростання у наступні 20 років. В ЄС щорічно утворюється близько 25,8 млн тонн пластикових відходів, 59% з яких становлять відходи упакування. Від 150 000 до 500 000 тонн пластикових відходів щорічно викидається в морське середовище.

Проблеми подальшого використання пластикових відходів є одним з викликів для ЄС. Менше 30% відходів збираються для подальшого повторного використання та переробки. У той же час рівень захоронення пластикових відходів та їх спалювання залишається високим – відповідно 31% та 39%. Новим викликом, що потенційно загрожує довкіллю, життю та здоров’ю людини, є мікропластик. Нещодавні дослідження виявили його не лише в морях, але й в повітрі, питній воді, харчовій продукції.

Як засвідчили дані останнього Євробарометру, 74% мешканців ЄС стурбовані негативним впливом пластику на їхнє здоров’я, а 87% – на стан довкілля.

Стратегія визначила базові напрями діяльності та конкретні заходи для основних зацікавлених осіб (бізнесу, влади та громадян) щодо скорочення утворення пластикових відходів та зменшення забруднення ними довкілля.

Згідно зі Стратегією основними заходами є такі.

1. Посилення економічного підґрунтя та якості повторного використання пластику, що передбачає запровадження дій із покращення дизайну продукції, просування та популяризація змістовного наповнення повторного використання пластику, покращення відокремленого збору пластикових відходів.

2. Стримування утворення пластикових відходів та засмічення довкілля. Цей захід включає зменшення використання разової пластикової продукції, боротьбу із засміченням морів та серйозним управлінням джерелами такого забруднення, ефективний моніторинг та дієве зменшення масштабів засмічення морів та океанів, дії стосовно використання пластику, що піддається біологічному та біохімічному розкладу, та зменшення забруднення мікропластиком.

3. Стимулювання інвестицій та інновацій щодо ухвалення рішень з повторного використання пластикових відходів.

4. Впровадження глобальних дій щодо поводження з пластиковими відходами, що охоплюють ключові регіони, а не лише ЄС, підтримка такої діяльності багатосторонніми ініціативами, двосторонню співпрацю з країнами, що не входять в ЄС, у питаннях поводження з пластиковими відходами, розвиток міжнародних стандартів із сортування та повторного використання пластикових відходів.

Нагадаємо, що раніше в ЄС домовилися про оновлення законодавства щодо відходів.

Публікацію підготовлено за матеріалом огляду новин щодо екологічної і кліматичної політики від Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля” в рамках проєкту “Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС”. Щоб отримувати огляди, надішліть листа з текстом “отримувати EUpdates” на адресу office [_at_] rac.org.ua.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *