Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Атмостефа Землі. Фото: NASA

Супутникові спостереження науковців NASA показали, що завдяки забороні використання озонруйнуючих речовин відбувається зменшення озонової діри.

Заборона використання хлорфторвуглеводнів після прийняття Монреальського протоколу дозволила зменшити концентрацію хлору у стратосфері. Саме хлор призводить до руйнування озонового шару.

Стратосферний озон захищає життя на планеті, поглинаючи потенційно шкідливе ультрафіолетове випромінювання, яке може призвести до раку шкіри та катаракти, шкодить імунній системі тварин та життю рослин.

Вимірювання показують, що зниження рівня хлору дозволило скоротити руйнування озону на 20% порівняно з 2005 роком, коли під час зими в Антарктиді вперше були проведені вимірювання із використанням супутникових технологій в рамках дослідження NASA.

Провідна авторка дослідження Сьюзен Строун заявила, що відбувається відновлення озонового шару. Поєднання вимірювання хімічного складу атмосфери та статистичного аналізу змін розміру озонової діри дозволило вченим підтвердити відновлення озонового шару внаслідок зменшення викидів гідрофторвуглеводнів. Щоби визначити, як із року в рік змінюється вміст озону та інших хімічних речовин, вчені використовували дані із супутника Aura.

Вимірювання рівня озону над Антарктидою відбувається з початку й до кінця південної зими — з початку липня до середини вересня. Сьюзен Строун коментує: «У цей період температура в Антарктиці завжди дуже низька, тому швидкість руйнування озону залежить в основному від того, який вміст хлору».

Порівнюючи результати вимірювання, вчені дійшли висновк, що загальний рівень хлору в середньому знижується приблизно на 0,8 % на рік. Як наслідок, очікується поступове відновлення озонового шару над Антарктидою. Вчені проте застерігають, що це займе кілька десятиліть, оскільки гідрофторвуглеводні тримаються в атмосфері дуже довго (50–100 років).

З повним текстом дослідження можна ознайомитися англійською мовою.

Нагадаємо, що напередодні в Україні було оприлюднено проєкт закону, який впроваджує нові засади регулювання виробництва, імпорту, експорту, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами та товарами, що їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *