Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Корпорація Dell презентує ювелірні вироби, виготовлені з перероблених цінних металів, взятих із системних плат комп’ютерів та смартфонів. Випуск прикрас відбувається в рамках реалізації проєкту щодо повторного використання дорогоцінних металів у продукції компанії.

Золото з електронних відходів збирається в рамках національної програми переробки, після чого переробляється й доставляється до виробників прикрас.

Прикраси з переробленого золота. Фото: Dell

З корпорацієї Dell працює бренд Bayou With Love. Ніккі Рід, акторка та засновниця бренду, говорить, що подібного проєкту не реалізовувала жодна компанія.

Компанія Dell десятки років збирала електронні відходи. Потрібно було також розробити чіткий процес, який забезпечить збір золота зі старих гаджетів без використання хімічних речовин.

Запуск ювелірної лінії — це спроба корпорації привернути більше уваги до проблеми електронних відходів. У 2018 році світ може виробити майже 50 мільйонів тонн електронних відходів. Переробляється лише мала їх частка, хоча кожен наш гаджет містить цінні матеріали (золото та срібло).

У 2013 році компанія Dell поставила собі за мету повторно використати у своїй продукції 22 тисячі тонн перероблених матеріалів до 2020 року. У корпорації розпочали з пластику. Досягти поставленої мети вийшло досить швидко – вже у 2016 році. Після цього було поставлено нову мету — 50 тисяч тонн. У рамках програми утилізації Goodwill компанія приймає електронні відходи, виготовлені будь-яким виробником. Так Dell отримує постійне постачання матеріалів для переробки, включаючи золото.

Скотт О’Коннелл, директор із питань екології та глобальної відповідальності виробника в компанії Dell, погоджується, що телефони, планшети та ноутбуки сьогодні мають порівняно невелику кількість золота в кожному окремому пристрої. Але в сукупності можна зібрати таку кількість золота, якої буде достатньо для виготовлення плат.

Дослідження незалежних експертів підрахувало, що перероблене золото завдає на 99 % менше впливу на навколишнє середовище, ніж традиційно видобуте.

Наразі в Dell планують запуск ювелірної лінії та виробництво пілотної лінії близько шести мільйонів нових материнських плат. На початку перероблене золото буде трохи дорожчим. Але зі збільшенням масштабу відбудеться і зниження ціни.

Лінія ювелірних виробів призначена для того, щоби зробити переробку більш видимою та популярною. Ніккі Рід, партнерка корпорації Dell, наголошує, що назва серії виробів (The Circular Collection) вказує на економіку замкнутого циклу.

Компанії, діяльність яких пов’язана з інформаційними технологіями, не вперше проявляють свою екологічну відповідальність. Так, у Швеції опалюють будинки теплом від серверів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *