Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Пляж у Північній Кароліні (США) укріплюють ялинками. Захист берегової лінії – унікальний екологічно дружній спосіб використати ялинку після свят.

До акції долучаються волонтери. Фото: yaleclimateconnections.org

Ялинки закопують у пісок на пляжі, аби захистити його від розмивання під час штормів, ураганів та підвищення рівня моря.

Ініціативу вперше було започатковано кілька років тому. Організатори та волонтери викладають старі ялинки на краю дюн і присипають їх піском. З плином часу вітер покриває дерева піском, що допомагає відновити дюни. У 2016 році група волонтерів «висадила» від 70 до 80 дерев. Через пів року дерев не було вже видно за піском.

Організатори акції – група Cape Fear Chapter Surfrider Foundation – попереджають, що використовувати такий спосіб потрібно обережно. Спочатку варто перевірити, чи не вплине поява ялинок на пляжі на гніздування морських черепах та іншу дику природу. Крім того, такий підхід не буде працювати скрізь.

Після роботи на пляжі люди починають відчувати певну відповідальність за місце, до створення якого причетні. Крім захисту берегової лінії, акція надихає учасників на інші корисні дії.

В Україні питання з ялинками після Нового року ще не вирішене системно, але щороку виникають окремі регіональні ініціативи. Ялинки пропонують віддавати на корм у зоопарки, переробляти на тирсу і використовувати як добриво. Крім того, хвою можна використовувати для виготовлення домашньої косметики.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *