Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Нарешті зима зачарувала і постала в своєму чудовому сніжному оздобленні. Настав час зимових розваг, необхідним атрибутом яких є достатня кількість снігу. У розпорядженні дітей і дорослих санчата, лижі, ковзани, ліплення зі снігу фортець і фігур. Однак є і інтелектуальні зимові заняття на свіжому повітрі, наприклад, читання слідів тварин на снігу. Вивчення відбитків лап найбільш добре знайомих нам звірів – собак і котів – прекрасна можливість для початківця слідопита почати опановувати цим навиком, не відходячи далеко від будинку. Цікаво спостерігати, як видозмінюється слід в залежності від поведінки собаки: чи сидить вона, біжить або причаїлася в очікуванні.

Відбитки собачих лап дуже різноманітні, як і зовнішність наших чотириногих друзів. Деякі з них настільки великі, що можуть налякати не тільки дитину. І хоча вовк – вкрай рідкісний гість нашої місцевості, щоб бути впевненим необхідно знати головну відмінну ознаку вовчого сліду від сліду домашнього собаки. Якщо покласти сірник або прокреслити тонку смужку через слід вовка зверху від п’ятого та другого пальців, третій і четвертий залишаться незачепленими, в той час як у собаки пальці більш згруповані, і пряму лінію провести між ними не можна.

Сміливо беріться за справу! Якщо є можливість вибратися подалі від міста, можна спостерігати набагато більшу різноманітність і зануритися в реальний світ тварин. У наших краях водяться куниці, кабани, зайці, козулі, олені, видри і багато інших цікавих звірів, які не сплять взимку і залишають сліди на снігу. Після сходу снігу ви пізнаєте їх і на мокрому ґрунті.

Читання слідів захоплююче заняття. Воно допоможе розвитку уважності і логічного мислення, об’єднає друзів спільним захопленням. А якщо ви візьмете з собою дітей, це заняття допоможе розкрити нові грані в розумінні краси навколишнього світу і виховати в них любов і співчуття до тварин в і до природи взагалі.

Науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»
К.б.н. Задорожна Г.О.

Матеріал підготовлено в рамках співпраці із природним заповідником «Дніпровсько-Орільський».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *