Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Океани непроникні для супутникових методів зйомки поверхні. Водночас вони займають 71 % поверхні земної кулі, тому без перевірки дна світового океану ми дуже мало знаємо про Землю. Доступ до глибокого океану обмежений надзвичайними фізичними труднощами, але вивчення цього екстремального середовища вкрай необхідне.

Науковці поставили собі за мету не залишити жодної білої плями океанського дна розміром понад 100 метрів. Амбітну мету планують досягти до 2030 року.

Саме тому започатковано Shell Ocean Discovery XPRIZE — програму підтримки технологій для глибоководних досліджень. У рамках програми буде інвестовано 7 мільйонів доларів.

Успіх реалізації цієї програми дозволить повною мірою дослідити й закартувати поверхню океану, а також вивчити хімічний та біологічний склад води.

У даний час дев’ятнадцять команд з 13 різних країн працюють над пошуком рішень. Уже в наступному році відбудеться презентація напрацювань.

Робот BEM. Фото: bbc.com

Команда Tao, наприклад, пропонує створити армію невеликих торпедних роботів під назвою BEM. Розробники коментують процес картування такого робота: “У нас буде судно, яке може самостійно патрулювати океани. На цьому судні буде 24 роботи BEMs, які працюватимуть усі разом. Так вони дуже швидко зможуть створити карту морського дна та зібрати дані про склад води”.

Розробники вважають, що їх технологія буде в 100 разів дешевшою, аніж традиційні корабельні пристрої для картографії.

Цикл пірнання робота триватиме понад годину. Коли роботи повертатимуться на судно, вони передаватимуть дані й заряджатимуться, щоби підготуватися до наступного циклу пірнання.

Роботи від команди Тао — це лише одне з можливих рішень. Технології від усіх команд судді XPRIZE оцінюватимуть за 11 критеріями, аби визначити найперспективніші напрацювання для вивчення океанів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *