Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Вчені знайшли докази шкоди, яку завдає пластик морським птахам навіть у віддалених водах Антарктиди.

Особливо вразливими вважаються мандрівні альбатроси — птахи, які мають найбільший розмах крил (до 325 см). Альбатроси живляться та годують пташенят рибою, молюсками й ракоподібними, але часто можуть сплутати кальмари та рибу із пластиковими відходами.

Доктор Люсі Квін, зоолог, проводила спостереження за альбатросами на острові Берд, що є частиною території острову Південна Джорджія й розташований у Південній частині Атлантики. Дослідження виявило, що частина пташенят альбатроса загинули через пластикові рештки сміття. Вбивають пташенят пластикові плівки, упаковки для їжі, столове приладдя та частини пляшок. Одному пташеняті пластикова зубочистка, яку воно проковтнуло, проколола шлунок.

Доктор Квін говорить, що відчуває справжній сором і гнів через те, що люди створили таку проблему для птахів.

Наразі невідомо скільки пташенят мандрівного альбатроса в Антарктиді гине від пластикового забруднення щороку. Пластик, який птахи приймають за їжу, починає розкладатися у їх шлунку. Це призводить до виділення хімічних речовини, які отруюють птахів. Намагаючись перетравлювати пластик, який не має поживної цінності, птахи втрачають енергію. Такий ефект виснаження може бути навіть серйознішим за безпосереднє вбивство птахів пластиковими відходами.

Інший вид морських птахів — фульмари — також страждає від пластикового забруднення. Про це свідчать спостереження в Північному морі.

За дослідженнями 2010–2014 років у тілах птахів, які були знайдені мертвими, містилося в середньому 39 частинок пластмаси, загальною вагою 0,32 грам. Еквівалентом цієї кількості пластику в шлунку фульмара є заповнений ланч бокс пластику в шлунку людини.

Пластик також погіршує здоров’я фульмарів, що може вплинути на їх здатність до розмноження. А це вже тягне за собою довгострокові наслідки для популяції виду.

Тим паче, загроза йде не лише від видимих частинок, а й від мікропластику – волокон, які потрапляють у харчовий ланцюг.  Вчені з Університету Ньюкасла навіть виділили крихітні волокна в найменших істотах, що живуть у найглибшій частині Тихого океану — Маріанському жолобі. 

За словами одного з вчених, наше повсякденне життя набагато більше пов’язане з глибоким океаном, ніж ми уявляємо.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *