Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілляМінприроди оприлюднило проєкт закону, який впроваджує нові засади регулювання виробництва, імпорту, експорту, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами та товарами, що їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

Уже з 1 січня 2018 року пропонується заборонити імпорт та розміщення на ринку товарів та обладнання, що містять або працюють з використанням озоноруйнівних речовин (окрім винятків, які встановлює Кабмін) та поетапне введення заборони на використання контрольованих речовин до 1 січня 2021 року.

Хоча Угода про асоціацію передбачає введення повної заборони на гідрохлорфторвуглеці до 2015 року, припинення їх споживання Україною передбачено до 1 січня 2020 року (у відповідності до Монреальського протоколу). Наразі їх споживання в Україні різко скоротилось з 93 тон у 2013 році до 16 тон у 2016 році (що відповідає відповідним зобов’язанням за Монреальським протоколом).

Проєктом також передбачено заборону виробництва так званих контрольованих речовин (озоноруйнівні речовини та/або фторовані парникові гази), аукціони для отримання дозволу на імпорт таких речовин, створення Єдиного електронного реєстру операторів контрольованих речовин.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Нагадаємо, минулого року на 28 нараді Сторін Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, у м. Кігалі (Руанда) після тривалих і складних перемовин країни домовилися про обмеження використання гідрофторвуглеводнів (HFC).

Читайте також: Тридцятирічна історія відновлення озонового шару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *