Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілляУкраїна бере активну участь у роботі Енергетичного Співтовариства, що передбачає і міжнародні, і «домашні» завдання з питань довкілля та зміни клімату. Останні кроки та досягнення в цьому напрямку підсумували експерти ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля”.

5 вересня 2017 року при Енергетичному Співтоваристві створено Робочу групу з питань клімату (Energy Community Climate Action Group). Співголовою цієї групи став Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та колишній кліматичний Комісар Європейської Комісії Конні Хедегорд. Це нова політична платформа для регіону, де держави-учасники Співтовариства спільно з ЄС – Європейською Комісією та державами-членами – працюватимуть над виробленням і впровадженням енергетичної та кліматичний політики. На інавгураційній нараді Група схвалила свою програму роботи, в якій окреслено заходи, що забезпечують включення зобов’язань, пов’язаних із кліматом у різні сектори та спрощують обов’язки звітності щодо використання поновлюваних джерел енергії, енергоефективності та викидів парникових газів. Група також погодилася зосередити увагу на підготовці до майбутніх зустрічей Конференції Сторін (КС) РКЗК ООН, яка проходитиме в листопаді 2017 року.

У свою чергу, 27 вересня 2017 року Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак презентував першу редакцію проєкту Стратегії низьковуглецевого розвитку України до 2050 року. Попередні прогнози експертів, відображені в проєкті Стратегії, свідчать, що викиди парникових газів до 2050 року можуть скоротитись на 60-75% від рівня викидів у 1990 році. Крім того, частка відновлювальної енергетики в структурі електрогенерації може зрости до 35% у 2050 році. Частка вугільних ТЕС скоротиться до 25%, а частка АЕС зменшиться приблизно на 28%.

Стратегія була розроблена в рамках проєкту з USAID, проте наразі проєкт тексту ще не оприлюднено.

24 липня 2017 року Секретаріат Енергетичного Співтовариства закрив справу щодо України з питання імплементації директиви про оцінку впливу на довкілля у зв’язку з прийняттям відповідного закону парламентом. Таке рішення можна вважати поспішним, оскільки наразі в Україні діє стара система, а підзаконних актів, які б уможливили реалізацію закону, ще не прийнято.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *