Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

«Компола» — проєкт компостування відходів шкільної їдальні. Історія проєкту почалася у 2016 році, коли шестикласники Нікіта Шульга та Софія-Христина Борисюк вирішили запровадити у своїй школі компостування.

Нікіта та Софія-Христина. Фото автора

Щодня в шкільній їдальні накопичується від десяти до тридцяти літрів органічних відходів які, зазвичай, потрапляють на смітник. Школярі вирішили, що ці відходи можна використовувати з користю для навколишнього середовища — перетворити на компост.

Нікіта ділиться своїми спогадами: “Ідея ініціативи виникла в у мене під час розмови з мамою про проблеми, які є в місті”.

Вирішивши, що ідея хороша, Нікіта запропонував долучитися до проєкту й Софії-Христині. Так розпочалась їх спільна робота над запровадженням компостування у власній школі. Долучилися до проєкту також вчитель географії, Світлана Писанка, та Олена Шульга – засновниця освітнього проєкту «Листочки».

За два дві вдалося зібрати необхідну суму для компостера — 11 000 гривень. Але після першого успіху і налагодження компостування органічних відходів у власній школі команда не зупинилася і реалізувала проєкт ще в п’ятьох київських школах.

Нині ж школярі починають новий навчальний рік зі ще більшим результатом — більше ніж 30 шкіл в Україні компостують органічні відходи завдяки проєкту «Компола». Переглянути мапу зі школами, які долучилися до проєкту, можна на офіційному сайті.

Мета школярів — амбітна, вони вірять, що зовсім скоро компостувати відходи стане звичною справою у кожній українській школі.

Команда проєкту наголошує, що для компостування потрібно всього три речі: компостер, ємності для відходів та хробаки. На сайті проєкту можна переглянути відео-інструкцію, як правильно компостувати.

Етапи компостування. Фото: Сергій Жижко

Нікіта Шульга та Софія-Христина Борисюк стали гостями фестивалю соціальних ініціатив «UCRAZYANS», який відбувся 16–17 вересня в м. Херсоні. Під час двох днів фестивалю школярі пропонували усім херсонцям відправити листа у свою школу з описом проєкту та закликом підтримати ідею. Також вони створили черговий компостер, який передали для користування в «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді». Сподіваємось, цей цінний дарунок надихне ще більше херсонських шкіл долучитися до проєкту «Компола»!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *