Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За період з кінця серпня до середини вересня в Атлантичному океані сформувалося вже чотири урагани. Два з них — Харві та Ірма — обрушилися на США. Харві та Ірма — потужні атлантичні тропічні циклони відповідно 4 та 5 категорії.

Наслідки урагану Ірма. Фото UK Department for International Development

За інформацією Reuters, жертвами урагану Харві більше 50 осіб, а збитки оцінюються у майже 200 мільярдів доларів. Ураган Ірма визнано найпотужнішим за всю історію спостережень – швидкість вітру на рівні майже 300 кілометрів на годину трималася протягом 37 годин. Десятки людей загинули, а сотні тисяч були примусово евакуйовані.

На відео ураган Ірма з супутника NASA:

Науковці всього світу звертають увагу на зв’язок між інтенсивністю ураганів та змінами клімату.

У статті The Guardian зі слів Боба Уорда, директора з політики та комунікацій у Дослідницькому інституті Grantham зі зміни клімату та навколишнього середовища в Лондонській школі економіки й політичних наук, записано, що ураган — це сукупність одночасно кількох гроз, яка утворюється над морською поверхнею з температурою не менше 26,5 ° С. Кожен ураган схожий на гігантський двигун, який переносить тепло з морської поверхні в атмосферу й таким чином створює сильні вітри й дощ.

Як і кожному двигуну, урагану потрібне пальне. Таким паливом стає підігріта поверхня океану та підігріта атмосфера над ним.

Саме на цей зв’язок температур та масштабом урагану звертають увагу Майкл Е. Манн — професор атмосферної науки й директор Наукового центру системи Землі в Університеті штату Пенсільванія, Сьюзан Дж. Хассол, директор Climate Communication LLC та Томас К. Петерсон, голова Комісії з кліматології Всесвітньої метеорологічної організації в статті для Washingtom Post.

Урагани отримують свою енергію з теплих океанських вод, а океани теплішають через накопичення парникових газів в атмосфері. Основним джерелом викидів парникових газів є спалювання вугілля, нафти й газу. Науковці переконані, що найсильніші урагани стали такими саме через глобальне потепління.

Крім того, тепле повітря краще утримує вологу, і саме ця додаткова волога викликає більш сильні опади, у тому числі під час урагану.

Дослідження щодо утримання вологи в теплому повітрі докладно описано в журналі Science.

Дослідники розглянули чотири чинники, які впливають на інтенсивність ураганів:

  • вологість у тропосфері — нижній шар атмосфери, що простягається від поверхні Землі до приблизно 8–10 км вгору;
  • зміщення вітру, яке впливає на дроселювання (зміну тиску) штормового формування;
  • підвищення температури морської поверхні;
  • великомасштабні системи циркуляції повітря.

Було виявлено, що з цих чинників тільки підвищення температури поверхні моря впливає на інтенсивність урагану на тривалий час. Інші чинники  впливають на активність ураганів тільки тимчасово.

Підвищення рівня океану внаслідок танення льодовиків та нагрівання води тільки посилить інтенсивність ураганів та масштаби затоплення прибережних територій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *