Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

24 листопада студентська екологічна організація Екоклуб “Зелена Хвиля” провела традиційну зустріч студентів з випускниками кафедри екології Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, що працюють за спеціальністю.

Зелена Хвиля запросила випускників поділитися досвідом зі студентами
Зелена Хвиля запросила випускників поділитися досвідом зі студентами

Голова студентського Екоклубу “Зелена Хвиля” Анастасія Старенька відкрила зустріч, закликавши випускників ділитися досвідом та порадами зі студентами, а студентів — користуватися нагодою і питати про все, що цікавить у професійній сфері.

Ольга Денищик, випускниця 1998 року, після багатьох років роботи закордоном повернулася в Україну і нині працює в українському представництві Всесвітнього фонду природи.

Ольга звернула увагу студентів на важливість досвіду роботи, який потрібно здобувати ще під час навчання, а також на необхідність досконалого знання англійської мови.

“Ваша англійська повинна бути на рівні англійської людини, яка прожила декілька років закордоном. Щоб вас серйозно сприймали в міжнародній організації, Ви повинні розмовляти англійською краще, ніж середній випускник лінгвістичного університету”, – підкреслила пані Ольга.

Ольга Денищик також відзначила, що екологія та охорона навколишнього середовища дуже рідко викладаються як загальні дисципліни — вони поділені на багато різних напрямів. Тому на момент закінчення університету студенти повинні розуміти, яка саме сфера їх цікавить, і де вони хочуть будувати кар’єру.

Ольга порадила бути проактивними і самостійно контактувати з проєктами та компаніями, які цікаві. Як правило, робочих рук завжди не вистачає і допомозі волонтерів будуть раді. Однак, важливо одразу домовлятися про роботу, яку ви виконуватиме, з чіткими термінами, ресурсами, і т. ін., аби не перетворити стажування на перекладання папірців та виконання іншої механічної роботи.

Роман Петрів, випускник 2006 року (працює в компанії BP), поділився досвідом роботи на посаді радника з питань довкілля, охорони здоров’я та безпеки. Це посада, яка існує в багатьох міжнародних компаніях, і передбачає контроль за дотриманням національного законодавства та внутрішніх процедур компанії в зазначених сферах.

Роман відзначив, що для роботи на промислових підприємствах, важливим, зокрема, є знання про міжнародні системи сертифікації систем менеджменту (ISO) у сфері навколишнього середовища та якості.

Роман Петрів порадив студентам окрім навчання в Могилянці здобувати досвід навчання закордоном, оскільки це є суттєвою конкурентною перевагою при пошуку роботи у міжнародних компаніях.

Микола Шлапак, випускник 2008 року (консультант компанії КТ-Енергія), розповів про досвід підготовки аналітичних досліджень, оцінки проєктів зі зниження викидів парникових газів, енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

Микола відзначив, що, незважаючи на чудову базову освіту в університеті, потрібно бути готовим постійно вчитися і після його завершення. Здобуття нових знань і навичок в робочому процесі, а також постійна самоосвіта — це невід’ємні елементи успішного професійного розвитку. При цьому варто не обмежуватися знаннями у сфері охорони довкілля, а й вивчати економіку, право, аналіз даних та інші дисципліни.

Олександр Баськов, випускник 2008 року (працює в компанії Baker Tilly), розповів про свій професійний шлях і підкреслив важливість підтримки контактів між випускниками кафедри.

“Дуже часто випускники радять один одного. Я особисто допоміг знайти роботу 5 чи 6 випускникам. Так само кілька разів інші випускники радили і мене”, – відзначив Олександр Баськов.

Випускникам, за словами Олександра, потрібно бути готовим до високої конкуренції, причому не тільки з екологами за освітою, а й з юристами, економістами та випускниками технологічних спеціальностей.

Олександр також згадав, як після випуску не знав, куди податися, і вирішив проаналізувати ринок праці для екологів: вимоги, сферу обов’язків, рівень зарплат, тощо. В результаті написав статтю “Професія еколог”, яка досі залишається однією з найбільш популярних на сайті “Зелена Хвиля”.

Наталія Гозак, випускниця 2005 року (Всесвітній фонд природи в Україні), поділилася досвідом роботи в громадській природоохоронній сфері.

“Найголовніше, аби ви займалися тим, що справді вам приносить задоволення і радість”, – звернулася Наталія до випускників.

Наталія Гозак відзначила, що робота в громадських організаціях має свої особливості і дуже відрізняється від роботи в бізнесі чи державних установах. В громадському секторі ти можеш працювати у своє задоволення, не думаючи про прибутки компанії, а усвідомлюючи, що кожного дня ти робиш планету кращою.

Наталія закликала студентів ставати волонтерами Всесвітнього фонду природи та Екоклубу Зелена Хвиля, аби здобувати цінні навички вже під час навчання.

Олександр Кісліцин, випускник 2007 року (компанія Тебодін Україна) розповів про досвід роботи у сфері екологічного консалтингу, зокрема, досвід оцінки екологічних ризиків та впливу на довкілля проєктів, які реалізуються в Україні за підтримки міжнародних фінансових організацій.

Олександр відзначив корисність отриманих під час навчання ґрунтовних знань з хімії та техноекології, а також відзначив унікальну можливість вибору предметів для вивчення в Могилянці.

Олександр порадив студентам сформулювати для себе своєрідну мету професійного розвитку, аби легше знайти роботу, яка надихатиме і приноситиме задоволення. Олександра надихає можливість давати клієнтам поради, які дозволяють краще дбати про довкілля.

Олександра Халаїм, випускниця 2010 року (НаУКМА та Екоклуб Зелена Хвиля), розповіла про роботу над екологічними проєктами в громадській сфері.

Робота над екологічними проєктами потребує цікавих ідей і команди, здатної їх реалізувати. Для успішної реалізації проєкту потрібно знайти для нього фінансування, скласти календарний план виконання і власне втілити ідею в життя. Навички, які здобуваються при цьому, будуть надзвичайно корисними для професійного розвитку, тому студентам варто долучатися до проєктів громадських і студентських екологічних організацій.

Олександра порадила студентам максимально використовувати щорічні практики, аби спробувати себе у різних сферах – у наукових дослідженнях, в роботі державних установ, в міжнародних організаціях. Це дозволить зрозуміти, що насправді цікавить найбільше і до чого лежить душа.

Марина Михайловська, випускниця 2006 року, звернула увагу студентів на можливість роботи у вільний час в якості фрілансера, наприклад, працюючи над підготовкою звітів з оцінки впливу на довкілля або розрахунків обсягів викидів в атмосферне повітря.

Наталя Шумкова, помічник президента НаУКМА, керівник напряму «комунікації з випускниками НаУКМА», закликала студентів у повній мірі використовувати можливості, які створює для них університет. Це й щоденні оголошення про вакансії від Центру кар’єри та працевлаштування студентів та випускників НаУКМА, різноманітні відкриті події, а також програма «Профі+: адаптація студентів до сучасних вимог ринку праці».

«Профі+» – це комплексна програма семінарів і тренінгів з soft skills з метою надання студентам основних знань і розвитку соціальних навичок для адаптації у діловому середовищі, що мають дати майбутнім випускникам більше конкурентних переваг при працевлаштуванні. Тематика тренінгів включає навички спілкування, управління проєктами, пошук роботи та основи трудового законодавства, персональні фінанси, тощо.

Завідувач кафедри екології Віктор Карамушка похвалив студентів за ініціативу і організацію зустрічі, а також закликав випускників давати поради щодо адаптації навчальних програм до потреб ринку.

“Спілкування з випускниками важливе не тільки для студентів, але й для кафедри. Адже нам потрібно враховувати потреби ринку, аби дати студентам ті знання і навички, які користуватимуться попитом роботодавців”, – підсумував Віктор Карамушка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *