Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

19 вересня КМУ подав до ВРУ проєкт Державного бюджету на 2017 рік. Особливістю цьогорічного бюджетотворчого процесу є не лише вчасне подання його проєкту, але і спроба проведення середньострокового планування на 3 роки.

Запропонований Урядом бюджет демонструє перекіс зростання видатків у сфері охорони довкілля за рахунок адміністративно-управлінських та недофінансування низки важливих завдань у цій сфері.

Отже, у сфері охорони довкілля проєктом Державного бюджету серед іншого пропонується наступне:

  • Доходи від екологічного податку зростуть на 1,4 млрд. грн, або 22% в порівнянні з 2016 роком, в першу чергу за рахунок індексації ставок. Водночас, проєктом пропонується зупинити на 2017 р. дію ст. 4 ЗУ «Про поводження з радіоактивними відходами», згідно якої екологічний податок, що справляється за утворення та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів, визначався джерелом Державного фонду поводження з радіоактивними відходами. Дана пропозиція нівелює цільове призначення відповідного податку.
  • Видатки Мінприроди і підзвітних йому відомств зростуть на 5,3 млрд. грн., або 15% в порівнянні з поточним роком. Детальніший аналіз демонструє серед іншого збільшення адміністративно-управлінських видатків, зокрема на 72% зростуть видатки за бюджетними програмами «Керівництво і управління» у сферах підзвітних Мінприроди відомств. Щодо власне природоохоронних напрямків, то ріст фінансування очікується в межах програм «Збереження природно-заповідного фонду» і «Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення» відповідно на 39% і 67%, тоді як фінансування наступних програм «Здійснення природоохоронних заходів» та «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, у тому числі на утеплення приміщень закладів» скоротиться відповідно на 16% і 80%.
  • Видатки зведеного бюджету України на охорону довкілля у 2017 році становитимуть 8,2 млрд. грн., що на 22% більше ніж в поточному. Левова частина зростання видатків припадає на «Охорону та раціональне використання природних ресурсів» (+72%), водночас зменшення очікується щодо напрямків «Утилізація відходів» (-6%) і «Інша діяльність у сфері охорони довкілля» (-14%).

budget2016

Попередні розрахунки видатків бюджету в 2018 та 2019 роках продовжують демонструвати залишковий принцип фінансування охорони довкілля. Незважаючи на незначне зростання абсолютних видатків зведених бюджетів на цю сферу (+4% у 2018 і +6% у 2019), у відсотковому відношенні до усіх видатків очікується їх скорочення від 8,5% у 2017 до 7,8% у 2019 роках.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *