Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Протягом 2015 екологічний податок зараховувався до загальних фондів державного і відповідних місцевих бюджетів, прослідкувати використання цих коштів із загального казана було неможливим. Таким чином, цільове призначення екологічного податку було знехтуване.

24 грудня Верховна Рада прийняла Закон «Про цільове спрямування екологічного податку», що реанімує функціонування спеціального фонду охорони навколишнього природного середовища як складової місцевих бюджетів. Законом передбачається, що 80% екологічного податку зараховуватиметься до спеціального фонду місцевих бюджетів,  а 20% – до загального фонду державного бюджету.

Вітаючи відновлення цільового фінансування природоохоронних заходів, необхідно об’єктивно оцінювати ситуацію. Мова іде про розбалансування, прийнятих станом на 24 грудня, бюджетів нижчих рівнів, в яких кошти від екологічного податку попередньо зараховувались до загального фонду. Особливо високий цей ризик для областей, де частка екологічного податку в структурі податкових доходів загального фонду обласного бюджету  була б суттєвою  – Вінницької (14%), Івано-Франківської (35%).

Водночас, як свідчить досвід попередніх років, використання коштів спецфонду назвати раціональним також складно. Мало місце як накопичення невикористаних коштів на рахунках, так і нецільове їх використання розпорядниками на місцях, викликане, зокрема, і постійним дефіцитом бюджетів.

Питання ефективного функціонування природоохоронного спецфонду як механізму забезпечення екологічного розвитку регіону залишається невирішеним.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України. Ознайомитися з повним текстом огляду.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *