Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

У неділю, 29 листопада, у Києві пройшов масштабний еко марш. У парку Шевченка зібралися активісти – студенти, біологи та люди, яким небайдужа екологічна ситуація в Україні та у світі. Ця подія була приурочена до з’їзду кліматичної конференції ООН, що розпочалася 30 листопада у Парижі. Україна також була запрошена на конференцію для підписання нової міжнародної кліматичної угоди.

З’їзд 195 країн світу триватиме 15 днів та визначить подальший розвиток паливної енергетики. У Ле-Бурже зібралися лідери більше ніж 150-ти країн світу. Росія поряд з Китаєм та США – ключові учасники події. На конференцію також прибув президент України Петро Порошенко.

Парижський саміт може змінити світ – адже скорочення викидів парникових газів та фінансування країн на шляху до переходу на відновлювані джерела енергії може змінити не тільки стан довкілля, але й економіку країн назавжди. Екологи та активісти усього світу висловили свою позицією масштабними акціями.

Не обійшла «зелена хвиля» і Україну. У Києві еко марш під гаслом «Зміни систему, а не клімат!» закликає владу перейти від традиційної паливної енергетики до альтернативної. Введення законів про енергозбереження, розвиток велоструктури міст та введення європейських норм переробки сміття – ось основні вимоги активістів. На заході виступили представники від асоціації велосипедистів України, які закликали людей приєднатися до українського вело руху. Учасники зібралися у струнку колону та рушили від парку Шевченка у бік європейської площі.

Український еко марш пройшов спокійно, незважаючи на дощ. Погодні умови не злякали людей вийти на вулиці та висловити свою позицію. На еко марші можна було зустріти людей зі Львова та інших українських міст. Усього зібралося більше тисячі активних громадян (більшість з них – молодь).

На жаль, у самому серці саміту – Парижі, еко марш розігнала поліція. Було затримано більше 100 людей. Цей прикрий випадок пов’язують з нещодавнім терактом – влада боїться повторення трагедії та на разі заборонила проведення масових заходів у місті. У Берліні ніхто не постраждав – повномасштабна акція закінчилася концертом біля знаменитих Бранденбурських воріт. А от Лондон став рекордсменом по кількості учасників еко протесту – на вулиці міста вийшло більше 50 тисяч людей, серед яких були навіть британські знаменитості. Ще одними активними учасниками всесвітніх еко маршів стали австралійці. У події прийняли участь більше шести тисяч людей. Акції пройшли у Канббері,Сіднеї та Мельбурні.

Наскільки ефективним виявляться масштабні акції по всьому світу для підписання необхідних домовленостей – стане відомо зовсім скоро. На жаль, нестабільна ситуація у світі змушує відкладати вирішення екологічних питань наостанок навіть на екологічному з’їзді ООН.

У випадку позитивних результатів кліматичної конференції – Україною та іншими учасниками саміту буде підписаний міжнародний договір про зменшення викидів парникових газів. Підписання нової угоди дозволить не тільки врегулювати проблему шкідливих викидів, але й попередити невідворотні кліматичні зміни на планеті. Завдяки розробці та впровадженню альтернативної енергетики та палива можливо скоротити кількість шкідливих викидів та зменшити витрати на споживання енергії.

Солошенко Марія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *