Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

andreas_beckmann_wwf_409353До вашої уваги – інтерв’ю директора Дунайсько-Карпатської програми WWF Андреаса Бекмана стосовно важливості сталого розвитку взагалі і саме в Україні. Розмова відбулуся напередодні створення Екологічного центру в Національному ботанічному саду м. Києва зусиллями Екоклубу «Зелена Хвиля» та WWF в Україні.
 

Чому важливий сталий розвиток?

Чому важливе майбутнє!?
 
За визначенням у незбалансованого розвитку немає майбутнього – така ситуація просто не може тривати довго. Наприклад, ліс вирубується швидше, ніж він може самовідновитися – тобто, ми можемо зараз користуватися деревиною, але в довгостроковій перспективі, у майбутньому у нас не залишиться лісових ресурсів.
 
Сталий розвиток – це пошук шляхів довгострокового, збалансованого майбутнього на цій планеті. Наприклад, використання лише тієї кількості дерев, що ліс може замінити. Але мова йде не тільки про дерева й ліси, а й про інші природні ресурси, продукти і послуги. Ось подивіться: крім деревини ліси відповідають за чисте повітря та воду, регулювання клімату, боротьбу з ерозією та повенями, не кажучи вже про біорізноманіття – все це товари і послуги, про які багато хто навіть не здогадується. Але від цих природних послуг залежить наше життя і добробут. А помічаємо ми їх, лише коли вони раптом зникають.
 
В даний час ми, людство, споживаємо значно більше ресурсів і виробляємо значно більше відходів, ніж наша планета Земля може стабільно відтворити або поглинути. Власне, нам зараз потрібні майже дві планети Земля, щоб задовольнити потреби усіх людей на планеті.
 
Але, як не дивно, у нас є тільки одна Земля. Таким чином, ми вже живемо в борг, споживаючи наше власне майбутнє і майбутнє наших дітей.
 
Ми вже давно перейшли межу, де сталий розвиток був лише абстрактним поняттям або навіть довільним вибором. Ми вже відчуваємо ефекти зміни клімату, повеней, посух та інших впливів, які, так чи інакше, пов’язані з руйнуванням довкілля нашої планети та виснаженням її ресурсів. Вибору в нас вже немає – щоб наші діти мали майбутнє, ми маємо перейти до сталого розвитку.
 

Чому важливо це обговорювати з дітьми та молоддю?

Тому що йдеться про їхнє майбутнє! Тому що вони здатні і можуть вчитися і змінюватися з більшою легкістю, а також вони можуть допомогти навчити і переконати старших людей навколо них.
 

Що можете сказати про екологічну стійкість в Україні? Це можливість, великі витрати чи, навпаки, економія?

Що в цьому для України? Простіше кажучи – майбутнє.
 
Значною частиною тієї проблеми, що Україна знаходиться в важкому стані, є повернення її на шлях несталого розвитку. Наприклад, сьогодні Україна найменш ефективно використовує енергію з усіх країн Європи. Це марнотратство має наслідки не тільки з точки зору залежності від російського газу і високої вартості. Але також супроводжується значними шкідливими викидами, що погіршують здоров’я людей та є причиною змін клімату. Тобто, тут мова йде вже про довгострокові наслідки для майбутнього.
 
Коротше кажучи, Україна просто не може дозволити собі продовжувати використовувати енергію та ресурси в таких обсягах, які спостерігаються на сьогоднішній день.
 

Чи є сталий розвиток на часі з огляду на війну і економічну кризу?

Війна і економічна криза, звичайно, впливають на доступні альтернативи, меншим є приплив інвестицій для певних речей. Але, знову ж таки, екологічна стійкість – це вже не один з варіантів, а необхідність, принаймні, якщо ми хочемо мати майбутнє. Це не розкіш, а базова потреба. Війна чи не війна, є економічна криза чи ні, ми все одно приймаємо рішення щодо того, як ми використовуємо ресурси. І важливо, щоб ці рішення були прийняті з довгостроковою перспективою.
 
Але сталий розвиток також вкрай важливий для перемоги у війні. На мій погляд, є два основних протистояння, що зараз тривають в Україні: перше – це військовий конфлікт на Сході, результат якого, на жаль, буде вирішено, принаймні частково, в Кремлі. Інше – це боротьба за реформи в Україні, і цей процес повністю залежить від самих українців. Перетворена і успішна Україна – це те, чого Путін боїться найбільше, оскільки вона підірвала б законність його власного режиму.
 
У цьому сенсі, досягнення сталого розвитку є важливим не тільки для довгострокового майбутнього України, але також як один з найефективніших видів зброї в боротьбі з Путіним.
 

Як WWF підтримує сталий розвиток України зараз і в майбутньому?

Зараз ми особливо дивимося на те, як ми можемо підтримати процес реформ, особливо спираючись на наш досвід впровадження стандартів та законодавства ЄС у Румунії, Болгарії, Угорщині, Сербії та інших країнах.  На нашу думку, робота громадянського суспільства відіграє у цьому ключову роль.
 
Ще одним пріоритетом для нас є залучення і мобілізація людей, щоб дати їм підтримку та інструменти, які дозволи б їм змінити ситуацію і створити для себе краще майбутнє. Наша робота з Екоклубом «Зелена Хвиля» та іншими партнерами у створенні Екоцентру в ботанічному саду в Києві є частиною цих зусиль.

 image


Ми також продовжуємо наші зусилля зі сприяння охороні природи та сталому використанню ресурсів, зокрема лісів і водно-болотних угідь. В цій сфері для нас залишається важливим здійснення реформ, наприклад, вирішення проблеми незаконної і нераціональної вирубки.

 
Український екологічний клуб «Зелена Хвиля» у партнерстві з Всесвітнім фондом природи в Україні за фінансової підтримки Програми розвитку ООН та ГЕФ створює освітній центр сталого розвитку в Києві на території та за підтримки Національного ботанічного саду ім. М. Гришка. Центр – це інтерактивний освітній простір, в якому будуть представлені наявні в Україні практичні рішення ефективного використання природних ресурсів в побуті та господарській діяльності. Відкриття центру заплановане на осінь 2015 року. 

WWF в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *