Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Дослідники Організації економічного співробітництва та розвитку дійшли до висновку про відсутність негативного впливу більш жорстких заходів екологічного регулювання на економічне зростання. За повідомленням видання The Economist, вчені розробили індекс екологічних вимог, який враховує прямий та опосередкований економічний вплив тих чи інших інструментів екологічної політики.

Індекс екологічних вимог (“environmental policy stringency index”) був розрахований для 24 країн-членів ОЕСР для періоду з 1990 до 2012 року. Зміни значення індексу екологічних вимог протягом часу порівнювалися з показниками економічної активності компаній виробничого сектору.

Найбільш жорсткі екологічні вимоги характерні для скандинавських країн, а також Нідерландів. Великобританія та США отримали результати, близькі до середніх для всіх країн ОЕСР, тоді як найслабшими екологічні вимоги виявилися в Греції та Ірландії. У всіх країн без винятку до 2012 року екологічна політика стала більш суворою у порівнянні із 1990 роком. Однак проведене дослідження продемонструвало, що більш жорсткі заходи екологічної політики не призводять до погіршення економічного зростання.

Науковці наводять кілька можливих пояснень отриманих результатів. По-перше, економічна шкода від екологічного регулювання може бути недостатньою, аби мати вплив на показники виробництва. Вважається, що 10% зміна ціни на нафту призводить до зміни ВВП на 0,2%. Отже, якщо екологічний податок приводить до зростання вартості енергоресурсів на кілька центів, то макроекономічний вплив таких заходів буде незначним. По-друге, більш жорсткі екологічні вимоги можуть приносити не лише економічну шкоду, але і мати позитивний економічний ефект, наприклад, через більші інвестиції в ресурсозберігаючі та енергозберігаючі технології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *