Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Протягом 2014 року на території Національного університету “Києво-Могилянська Академія” зібрано і передано на переробку більше 137 метрів кубічних вторинної сировини та більше 9000 батарейок.

Ідея та реалізація роздільного збору відходів в НаУКМА була ініційована ЕкоКлубом «Зелена Хвиля» ще у 2006 р. Пізніше ЕкоКлуб пропрацьовував ідею зеленого кампусу і сталого розвитку університету, впровадження певних його механізмів у діяльність і управління університетом. У період 2013-2014 роки були напрацьовані різноманітні підходи і впроваджено певні заходи, які дозволяють зменшити кількість відходів і збільшити кількість вторинних ресурсів, які направляють на переробку. Нижче наведений короткий звіт і підсумки за 2 роки.

Роздільний збір відходів у НаУКМА (2013-2014 рр.)

У січні 2013 р. на основі договору між ДП «Укрекоресурси» та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» розпочався вивіз роздільної фракції відходів – вторинної сировини (скло, метал, пластик, папір – разом) з території НаУКМА.

У березні 2013 р. ЕкоКлубом «Зелена Хвиля» на плацах Києво-Могилянської академії було встановлено 8 баків для сухих відходів.
У квітні 2014 року підписано 3-сторонній меморандум між ДП «Укрекоресурси», Національним університетом «Києво-Могилянська академія» та ЕкоКлубом «Зелена Хвиля» про спільну діяльність із запровадження роздільного збору відходів в НаУКМА, на основі якого ДП «Укрекоресурси» передало 68 урн (виготовлені з 100% переробленого пластику) з інформаційними наклейками для встановлення їх у корпусах.

Урни для роздільного збору відходів
Урни для роздільного збору відходів

Урни були розставлені у навчальних корпусах і проєкт став ще ефективнішим.

За цей час з території Могилянки було вивезено приблизно 137,5 м3 якісно відсортованої вторинної сировини (метал, пластик, скло, папір).

Такий об'єм займає зібрана у НаУКМА вторинна сировина
Такий об’єм займає зібрана у НаУКМА вторинна сировина

Ці відходи потрапили на сортувальну лінію дочірнього підприємства ДП «Укрекоресурси» – «Техносервіс», де були остаточно розділені на окремі фракції та передані на подальшу переробку.

Сортування відходів
Сортування відходів

Також ми збираємо і направляємо на переробку батарейки і люмінісцентні лампи!

Збір відпрацьованих батарейок
Збір відпрацьованих батарейок

У рамках Всеукраїнської громадської природоохоронної кампанії «Батарейкам – утилізація!» від Всеукраїнської екологічної ліги та ряду інших природоохоронних організацій за посередництвом ТОВ «Сігмас Еколоджі» батарейки відправляються на переробку у Францію.

І за цей час ми вже зібрали більше 9000 батарейок (пальчик, міні-пальчик, пальчик-акумурятор, батарейки для годинників і калькуляторів та інші типи батарейок).

Якщо вважати, що 1 батарейка забруднює 20 квадратних метрів ґрунту (що, напевно, не є універсальним показником для всіх типів батарейок та акумуляторів, та проявляється при масовому попаданні забрудненого фільтрату у землю), то спільними зусиллями було врятовано 1,8 га землі від можливого забруднення!

Крім того, ми зібрали 45 енергозберігаючих люмінесцентних лампочок (і продовжуємо їх збирати у 3.307), частина з яких в свій час відправилася на утилізацію на завод в Горлівці (ще до початку воєнних дій на Сході України), а частина чекає своєї утилізації у нашому офісі.

Не зважаючи на труднощі зі збором та утилізацією люмінесцентних ламп в Україні служать вони в рази довше, а електроенергії споживають у 5 разів менше звичайних лампочок розжарювання.

Збір енергозберігаючих ламп
Збір енергозберігаючих ламп

Щоб уникнути проблем з пошуком безпечної утилізації, варто переходити на енергозберігаючі світлодіодні лампи (більш ощадливі та безпечні у побуті).

Дякуємо всім, хто долучився до реалізації роздільного збору відходів в НаУКМА!

І пам’ятаймо, що найкращим шляхом покращення ситуації з відходами є сприяння зменшенню їх утворення, хоча б у своєму побуті.

Про трохи екстремальний для більшості сучасних людей, але від того не менш цікавий та пізнавальний приклад можна почитати тут:  англійською та російською.

Місце роздільного збору відходів
Місце роздільного збору відходів

Отже, Що Куди Кидати:

  • У баки із синіми кришками з відповідними позначками збирається лише суха втор сировина: скло, папір, пластик, метал.
  • Батарейки приймаємо: на І плацу – 3.307, на ІІ плацу – на вулиці біля входу в їдальню зелений контейнер з круглим отвором для батарейок.
  • Енергозберігаючі лампи приносьте у 3.307.
  • Як Ви можете допомогти проєкту:
  • Забезпечити періодичну заміну сміттєвих пакетів в урнах для втор сировини (об’єм пакетів – 120 л.) – в ідеалі допомога з виведенням цього процесу у звичайну практику адміністрації Академії. Або ж – джерела фінансування, пакетів, контакти.
  • Пильнувати за тим що і куди Ви викидаєте.

За додатковою інформацією звертайтеся: Тетяна 093 992 31 13, tetiana.konchenko@ecoclub.kiev.ua

Маленькими кроками ми робимо великі зміни!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *