Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Олексій Кокорін, WWF RussiaПриродні кліматичні цикли плюс викликана людиною глобальна зміна клімату невдовзі почнуть посилювати вплив один одного, а не послаблювати, як це досі відбувається. Поєднання природного та антропогенного чинників вже у 2040-х роках може призвести до справді руйнівних наслідків, повідомляє міжнародне екологічне об’єднання «Беллона» в інтерв’ю з експертом WWF Росії Олексієм Кокоріним.

Таке попередження буде зроблено у п’ятій оціночній Доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), який 10 травня в закритому режимі надійшов на розгляд урядів країн-учасниць МГЕЗК, вважає керівник Кліматичної програми WWF Росії Олексій Кокорін.

«10 травня головний том Доповіді, де говориться, як саме і чому змінюється клімат, надійде на абсолютно закритий розгляд урядів країн-учасниць МГЕЗК. Такі правила роботи. Вчені спочатку готують Доповідь, потім розсилають урядам, не показуючи нікому більше. І ось після 10 травня він повинен надійти дуже обмеженому числу осіб у всіх країнах-членах МГЕЗК, в тому числі і до Росії», розповів Кокорін.

За його словами, доповідь МГЕЗК не є самостійним науковим дослідженням. Це огляд та узагальнення результатів досліджень, які вже опубліковані в наукових виданнях. Тому фахівці можуть з упевненістю говорити про зміст доповіді навіть до його офіційної публікації.

 «Головне, що там має бути, – це дані про те, що« кліматична бомба» може рвонути приблизно в 2040 році. Якщо раніше вважалося, що людина плавно впливає на клімат і плавно погіршується ситуація, то зараз, на відміну від попереднього Доповіді, який готувався сім років тому, отримано значно більше інформації про океанські циклах та інших природних коливаннях. Вчені зрозуміли, що зараз, в 2010-х роках, вплив людини згладжується природними циклами, що протидіють впливу людини на клімат. Така ситуація триватиме ще близько 20 років. Але абсолютно зрозуміло, що потім від згладжування ситуація перейде до прискорення», – наголошує еколог.

Зараз людству надано свого роду «перепочинок», але скоро і природні, і антропогенні фактори почнуть посилювати один одного «і температура різко злетить угору».  Потім, приблизно в 2070-х роках, зростання температури знову сповільниться, але після цього знову почне зростати. Розуміння цих циклів – принципова відмінність нового знання, від того, що було сім років тому.

«Коли вам говорять, що останні 15 років температура приземного повітря на планеті не збільшується, це ні в якому разі не слід сприймати як свідчення того, що вплив людини на клімат скінчився. Вчені знають, що це не так. Знають, що справа в накладенні природних коливань на вплив людини. Це лише тимчасовий перепочинок, що нам дається природою. І цей перепочинок треба використовувати не для самозаспокоєння і бездіяльності, а для зниження викидів. Бо після цього перепочинку почнеться подвійний ефект», – підкреслив експерт WWF.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *