Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Світлодіодні лампи тепер все більше і частіше почали зустрічатися на полицях магазинів. З кожним роком технологія світлодіодів вдосконалюється – лампи стають більш енергоефективними, поліпшуються світлові якості, подовжується термін служби. При цьому їх вартість поступово падає. Компактні флуоресцентні лампи, які нещодавно поселилися у наших будинках і квартирах, тепер вже більше не фаворити.

Термін служби світлодіодних ламп в 25 разів довший у порівнянні з лампами розжарювання. Вони працюють в три рази довше компактних флуоресцентних ламп (КФЛ). Термін служби світлодіодів складає близько 25000 годин. Це означає, що вони прослужать вам декілька десятиліть (!). Світлодіодні лампи такі ж енергоефективні, як і КФЛ, однак на відміну від останніх, вони не такі тендітні, не містять ртутної пари і включаються відразу (КФЛ потрібен певний час на “розігрів”, щоб вони засвітили на повну потужність). І в принципі світлодіодні лампи не перегорають.

Незважаючи на всі переваги світлодіодних ламп, основною перешкодою для їх широкого розповсюдження залишається їх висока вартість.  Проте в деяких країнах вартість світлодіодних ламп опустилася до 20 і навіть 10 доларів США за штуку, хоч поки що в Україні дешевше 70-80 грн купити не можна. Якщо так піде і далі, можливо світлодіодні лампи витіснять в найближче майбутнє всі інші.

За матеріалами: DAVID POGUE  for Тhe New York Times, March 20, 2013

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *