Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

В Верховній Раді зареєстровано законопроєкт  10119 від 24.02.2012, яким передбачається значно розширити застосування “зеленого” тарифу. Зокрема, дію “зеленого” тарифу передбачається розширити на електроенергію, вироблену з біогазу, твердих побутових відходів, а також електростанціями потужністю до 20 МВт (нині – лише до 10 МВт).

Автори законопроєкту Юрій Мірошниченко та Юлія Льовочкіна з Партії Регіонів.

Зокрема, для електроенергії, виробленої з біогазу, пропонується встановити коефіцієнт “зеленого” тарифу аналогічний коефіцієнту для електроенергії, виробленої з біомаси, – 2.3. Таким чином, розмір “зеленого” тарифу складатиме близько 1,34 грн. за кВт год. Нагадаємо, раніше Президент України ветував введення “зеленого” тарифу для біогазу.

Величина “зеленого” тарифу для суб’єктів господарювання, які  виробляють електричну енергію внаслідок перероблення побутових відходів,  встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року,  помноженого  на  коефіцієнт  “зеленого” тарифу для електроенергії, виробленої внаслідок перероблення побутових відходів, – 3,0.

В разі прийняття законопроєкту значно виграють власники гідроелектростанцій. Нині величина зеленого тарифу для електроенергії, виробленої малими гідроелектростанціями (до 10 МВт), встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого  на  коефіцієнт 0,8. Законопроєктом планується, по-перше, розширити сферу застосування зеленого тарифу для електростанцій потужністю до 20 МВт, а по-друге, збільшити вартість електроенергії, виробленої гідроелектростанціями.

Для електроенергії, яка вироблятиметься гідроелектростанціями потужністю до 1 МВт (міні-гідроелектростанції) пропонується використовувати коефіцієнт 2,0; для електроенергії, яка вироблятиметься гідроелектростанціями потужністю від 1 МВт до 10 МВт (малі гідроелектростанції) – 1,6; а для електроенергії, яка вироблятиметься гідроелектростанціями потужністю від 10 МВт до 20 МВт (середні гідроелектростанції) – 1,2. Таким чином, доходи власників малих гідроелектростанцій від продажу електроенергії можуть зрости принаймні вдвічі.

Крім того, передбачається ввести до складу “зеленого” тарифу інвестиційну складову:

“Зелений” тариф забезпечує експлуатаційні витрати виробництва (собівартість виробництва) електричної енергії, виробленої суб’єктами господарювання на об’єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії – вироблену лише міні, малими та середніми гідроелектростанціями), кошти на сплату податків і зборів, передбачених діючим законодавством, та інвестиційну складову для фінансування суб’єктами господарювання будівництва нових або реконструкції (модернізації) діючих об’єктів електроенергетики з використанням альтернативних джерел енергії у розмірі п’ятдесяти відсотків чистого прибутку від виробництва та реалізації електроенергії за “зеленим” тарифом.

Інвестиційна складова “зеленого” тарифу для об’єктів електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії – вироблену лише міні, малими та середніми гідроелектростанціями), має становити не менше п’ятдесяти відсотків чистого прибутку від виробництва та реалізації електроенергії за “зеленим” тарифом, крім новостворених (новозбудованих) об’єктів альтернативної енергетики на період терміну окупності інвестицій».

One Comment

  1. Застосовувати “зелений” тариф для спалювання сміття, на мій погляд, протирічить здоровому глузду. Та ще й з коефіцієнтом тарифу 3,0, що більше, ніж для біогазу ти малих гідроелектростанцій. Що ж тут зеленого? Спалювати сміття будуть у містах або поблизу (сміття навряд чи хто буде далеко возити), отруюючи мешканців діоксинами, фуранами, чадним газом і т.д. На повноцінне спалювання та якісну очитску газів я б не розраховував, це важко забезпечити і дорого. До того ж 100% очистки практично неможливо досягти.
    Сподіваюсь, ця пропозиція, що дискредитує саму ідею зеленого тарифу, буде відхилена. Може варто підготувати депутатам листа з роз’ясненням… 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *