Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Державне агентство екологічних інвестицій України підбило підсумки роботи в 2011 році. Зокрема, повідомляється, що у 2011 р. до Держекоінвестагентства надійшло, опрацьовано та схвалено 332 проєкти цільових екологічних (зелених) інвестицій.

Всього ж станом на 01.01.2012 Держекоінвестагентством схвалено 987 проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій у 23 регіонах України. Загальна сума 987 схвалених проєктів складає 3,7 млрд. грн., а очікувані щорічні скорочення викидів парникових газів – 247 тис. т. СО2-екв. Серед цих проєктів – 933 проєкти з теплосанації об’єктів соціальної сфери (утеплення фасадів та дахів, заміна вікон та дверей) на суму 2 млрд. грн., 46 проєктів по заміні котлів з переходом на альтернативні види палива в закладах освіти та охорони здоров’я (у т.ч. проєкти, включені до постанови Кабінету Міністрів України № 1036 від 16.09.2009) на загальну суму 86,5 млн. грн., а також такі проєкти:

  • будівництва очисних споруд по очищенню шахтних вод шахти ім. П.Л. Войкова (96,5 млн. грн.), у м. Свердловськ Луганської області;
  • комплексної модернізації вагонів Київського метрополітену (985 млн. грн.);
  • реконструкції котельні кварталу 165 з впровадженням теплових насосів, м. Дзержинськ Донецької області (62 млн. грн.);
  • 3 проєкти реконструкції існуючих систем теплопостачання з використанням енергозберігаючого технологічного обладнання для Центра медичної реабілітації та санаторного лікування «Крим» (73 млн. грн.) Міністерства оборони України, АР Крим, смт. Партеніт;
  • проєкт по збору та утилізації метану на полігоні твердих побутових відходів у м. Чернівці (15 млн. грн.);
  • проєкт з технічного переоснащення рухомого складу існуючих патрульних автомобілів Міністерства внутрішніх справ України автомобілями з гібридною силовою установкою (406,5 млн. грн.).

Схвалення Державним агентством екологічних інвестицій України є першим етапом реалізації проєктів за схемою зелених інвестицій, наступні етапи – погодження покупцям квот на викиди парникових газів, погодження Міністерством фінансів та Прем’єр-Міністром України, визначення виконавця робіт та безпосередньо реалізація проєкту.

З японською урядовою організацією НЕДО погоджено 367 проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій, з них 364 проєкти по теплосанації, проєкт на шахті ім. Войкова, проєкти з комплексної модернізації вагонів Київського метрополітену та з реконструкції котельні у м. Дзержинськ Донецької області, про що укладено відповідні додатки до Договору продажу ОУК.

Тривають переговори щодо погодження проєктів з іншими контрагентами, зокрема відбулися зустрічі з трьома японськими енергогенеруючими компаніями, де на розгляд та погодження було представлено 471 проєкт. З їх числа на сьогоднішній день погоджено 226 проєктів (202 проєкти з теплосанації на суму 547,9 млн. грн. та 24 проєкти по заміні котлів з переходом на альтернативні джерела енергії на суму 28,7 млн. грн.), погодження інших проєктів очікується найближчим часом.

Таким чином, загальна кількість погоджених із покупцями одиниць встановленої кількості проєктів складає 593.

Проєкт купівлі гібридних автомобілів для Міністерства внутрішніх справ на даний час погоджений лише українською стороною.

З Мінприроди, Міністерством фінансів та Прем’єр-міністром України погоджено План заходів для реалізації проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій, до якого зокрема увійшли 363 проєкти на загальну суму 863,6 млн. грн. У вересні – грудні 2011 р. проведено конкурсні торги, які визначили виконавців робіт за проєктами у Луганській області (проєкт будівництва очисних споруд) та м. Києві (проєкт модернізації метрополітену). Всього визначено виконавців робіт для 202 проєктів.

Нагадаємо, що реалізація перших проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій з капітального ремонту будівель соціальної сфери у АР Крим (139 проєктів) розпочалася на початку 2011 р. Урочисте відкриття першого реалізованого проєкту – «Капітальний ремонт Кримської республіканської установи “Клінічний госпіталь інвалідів і ветеранів війни”, вул. Гайдара, 3-б, м. Сімферополь. Зміна вікон, утеплення фасадів» відбулося 24.02.2011 за участі представників НЕДО.

Загалом же, у 2011 році завершено роботи по 37 об’єктах освіти та охорони здоров’я у АР Крим загальною вартістю близько 113 мільйонів гривень. В інших регіонах станом на кінець 2011 року жодного проєкту не завершено. Всього за державною програмою 6351020 “Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату” із затверджених на 2011 рік 941 мільйона гривень було використано протягом року близько 46 мільйонів гривень або близько 5%. В 2010 році на зелені інвестиції було витрачено близько 119 мільйонів гривень. Відповідно до Закону України про Державний бюджет України на 2012 рік в нинішньому році за програмою 6351020 “Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату” також планується витратити близько 113 мільйонів гривень.

Зауважимо, що загальний обсяг коштів, залучений за рахунок міжурядової торгівлі квотами для реалізації проєктів в рамках схеми зелених інвестицій, складав на початок 2011 року близько 5 мільярдів гривень.

На сайті ДАЕІ представлений повний текст звіту за 2011 рік та перелік проєктів схеми зелених інвестицій.

Читайте також про підсумки роботи Державного агентства екологічних інвестицій в 2010 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *