Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Сонячна енергетика починає активно розвиватися на українському ринку: сонячні батареї використовуються для енергозабезпечення приватних будинків, готелів, АЗС; з’являються великі сонячні електростанції, під’єднанні до енергомережі; виходять на ринок і різноманітні електронні пристрої на сонячних батареях.

Телефони на сонячних батареях

На українському ринку можна знайти, мабуть, лише одну модель телефону на сонячних батареях, а ефективність роботи таких телефонів в режимі зарядки від сонця залишає бажати кращого. Близько 2 років тому в Україні був презентований телефон LG GD510 Sun Edition, який був оснащений сонячною батареєю і, за інформацією розробників, мав би за 30 хвилин заряджатися від сонця до рівня, достатнього для 10 хвилинної розмови. На практиці ж, відгуки користувачів виявилися набагато менш схвальними, і телефон згодом був знятий з виробництва. Примітно, що сонячна батарея була опцією для телефону і могла замінювати звичайну задню панель, а в більшості країн світу телефон продавався без сонячної батареї.

Інші моделі телефонів на сонячних батареях, які не представлені на українському ринку, включають ZTE S316, Samsung Blue Earth, Samsung E1107 Solar Guru.

Компанія Nokia також займається розвитком технологій зарядки мобільних телефонів від енергії сонця, однак ще не випускала серійних моделей із сонячними батареями. Дослідження компанії показують, що звичайний телефон міг би працювати на сонячній батареї за умови низьких витрат енергії та значного часу зарядки від сонячних променів. Прототип телефону на сонячних батареях в місцях із високим рівнем сонячного випромінювання акумулював протягом дня достатньо енергії для розмови протягом 30 хвилин. Для смартфонів, які використовують значно більше енергії, ніж звичайні телефони, ситуація ще гірша – телефон необхідно заряджати кілька днів, аби мати змогу ним скористатися.

Основна проблема із телефонами на сонячних батареях полягає в тому, що розмір сонячної батареї, яку можна розмістити на панелі телефону, є занадто малим для забезпечення ефективної зарядки. Виходом із цієї ситуації є зовнішні зарядки на сонячних батареях.

Зовнішні зарядки на сонячних батареях

На українському ринку представлено цілий ряд моделей зарядок на сонячних батареях в основному українського та китайського виробництва для різноманітних електронних пристроїв. Нещодавно Центр відновлюваної енергетики оголосив про спільний проєкт із українським виробником сонячних батарей ЗАТ “Квазар” із випуску нової моделі зарядки на сонячних батареях KV-3,5FA. Потужність зарядки 3,5 Вт, напруга – 5,5 В. Вага зарядки – 230 грам, а габарити – 17 на 14 см. За інформацією розробників в сонячну погода повна зарядка телефонів триває близько 1,5 години, а в похмуру – близько 6 годин. Пристрій під’єднується до телефонів через USB. Роздрібна вартість складає близько 360 грн.

Зауважимо, що компанія Квазар випускала сонячні зарядки для мобільних пристроїв і раніше. Із переліком моделей можна ознайомитися на сайті компанії.

Клавіатура на сонячних батареях

На українському ринку представлена безпровідна клавіатура на сонячних батареях Logitech Wireless Solar Keyboard K750. Блок сонячних батарей розташований у верхній частині клавіатури і забезпечує незалежність клавіатури від зовнішніх джерел енергопостачання.

Клавіатура на сонячних батареях Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Клавіатура на сонячних батареях Logitech Wireless Solar Keyboard K750. Фото з сайту rozetka.com.ua

Які ще пристрої на сонячних батареях Ви зустрічали в Україні? Діліться враженнями у коментарях нижче або на нашій сторінці у Facebook.

На світовому ринку вибір електроніки із сонячними батареями є значно ширшим. Серед цікавинок цьогорічної виставки електроніки у Лас-Вегасі (Consumer Electronics Show (CES)) можна відзначити футляр для Amazon Kindle на сонячних батареях від компанії SolarFocus та підставку для iPhone від компанії Brunton.

Футляр для Amazon Kindle на сонячних батареях від компанії SolarFocus та підставка для iPhone від компанії Brunton
Футляр для Amazon Kindle на сонячних батареях від компанії SolarFocus та підставка для iPhone від компанії Brunton. Фото Jaymi Heimbuch з сайту treehugger.com

.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *