Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Організовано і практично здійснено державну екологічну експертизу 296 одиниць передпроєктної і проєктної документації у рамках комплексної державної експертизи і у відокремленому порядку.

З метою широкого інформування населення про діяльність Мінприроди, центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через Міністра, на сайті міністерства упродовж року розміщено понад 1600  інформаційних повідомлень.

19-22 квітня 2011 року відбувся Міжнародний екологічний форум «Довкілля для України», у рамках якого проведено найбільшу в Україні міжнародну спеціалізовану виставку у сфері екологічно чистих технологій.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» підготовлено та наказом Мінприроди від 02.06.2011 № 186 затверджено першочергові заходи  щодо забезпечення доступу до публічної інформації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 2011 р. № 771 затверджено Порядок залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на стан довкілля.

З 27 червня по 1 липня 2011 року у м. Кишинів, Республіка Молдова українська делегація на чолі з першим заступником Міністра екології та природних ресурсів Романовим М. І. брала участь у засіданні Робочої групи та IV Зустрічі Сторін Орхуської конвенції. Нараду Сторін поінформовано про прийняті рішення за останній період, що вирішують більшість проблемних питань, які існують в Україні у сфері правового регулювання участі громадськості в процесі прийняття еколого-важливих рішень.

Фінансування природоохоронних заходів здійснюється за рахунок коштів загального та спеціального (Державного фонду охорони навколишнього природного середовища) фондів Державного бюджету.

У 2011 рік суттєво збільшені обсяги видатків з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Передбачено залучення коштів першого траншу бюджетної підтримки ЄС природоохоронного сектору України.

Фактичне фінансування видатків за бюджетними програмами, що фінансуються за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища становить 445,7 млн. гривень.

За бюджетною програмою по КПКВК 2401270 «Комплексна реалізація державної екологічної політики, здійснення природоохоронних заходів» – 361,2 млн. гривень та за бюджетною програмою по КПКВК 2407070 «Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь» – 84,5 млн. гривень. По загальному фонду планові призначення за звітний період становлять 1,6 млрд. гривень.

За рахунок збільшення ставок екологічного податку збільшилися надходження коштів до фондів всіх рівнів. Станом на 01.12.2011 надходження коштів склали 2 млрд. гривень, проти 1,3 млрд. гривень станом на такий же період минулого року, тобто збільшилися на 702,627 млн. гривень (52%).

Затверджено Річний план державних закупівель з проведення 42  процедур закупівель на загальну суму понад 250,0 млн. гривень.

Проведено, з урахуванням повторних торгів, 43 процедури закупівлі, з них: відкриті торги – 33 процедури, запит цінових пропозицій – 5 процедур, закупівля в 1 учасника – 5 процедур, відмінено 18 процедур закупівель. За результатами конкурсних торгів укладено 28 договорів на загальну суму 185,8 млн. гривень (74% від запланованих).

Діяльність Державної служби геології та надр і підприємств геологічної галузі спрямовувалася на виконання положень Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, затвердженої Законом України, що набув чинності 25 травня 2011 року.

Прийнято постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» і від 30.05.2011 № 594 «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами», що забезпечує постійне правове регулювання механізму надання суб’єктам господарювання права користування ділянками надр.

Підприємствами галузі станом на 01.12.2011 року виконано геологорозвідувальних робіт за кошти державного бюджету на суму 354,0 млн. гривень, проти 435 млн. гривеньу 2010 році, що складає 81,3 відсотки до рівня 2010 року та 70,8 відсотків до річного плану. Усі виконані роботи Держгеонадр України профінансовані.

У частині здійснення державного контролю екологічними інспекціями  проведено більше 72 тисячі перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства суб`єктами господарювання.

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 79 тисяч протоколів про адміністративні правопорушення на суму 16,3 млн.грн., з яких стягнуто 14,1 млн.грн.

Загальна сума розрахованих збитків становить близько 1 млрд. 746 млн.грн. Порушникам природоохоронного законодавства пред’явлено претензії на загальну суму близько 1 млрд. 210 млн.грн., з яких стягнуто більше 79 млн.грн. (6,5%).

За результатами розгляду матеріалів, направлених до правоохоронних органів, порушено 264 кримінальної справи.

З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності, у 2568 випадках обмежувалася та призупинялася (до усунення виявлених недоліків та порушень) діяльність суб’єктів господарювання.

На державному кордоні за 2011 рік зафіксовано 531 випадок затримання вантажу у пунктах пропуску через державний кордон України.

Продовж першого півріччя виконувались роботи щодо забезпечення потреб населення і галузей економіки України у водних ресурсах та їх раціональне використання, забезпечення працездатності водогосподарських і меліоративних систем, виконання природоохоронних заходів, поглиблення міжнародної діяльності та вдосконалення нормативно-правового забезпечення галузі.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, розроблений Держводагентством і Мінприроди «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну р. Дніпра на період до 2020 року».

Водогосподарські організації закінчують 2011 рік в умовах стовідсоткового виділення асигнувань за всіма бюджетними програмами. З державного бюджету передбачається отримати 1264,4 млн. гривень.

На експлуатацію державного водогосподарського комплексу отримано 970,4 млн. гривень, що на 2 % більше ніж за відповідний період минулого року.

Кабінетом Міністрів збільшено бюджетні призначення за бюджетними програмами, відповідальним виконавцем яких є Держводагенство, на 206,9 млн. гривень (або на 20 %).

Стовідсоткове фінансування у поєднанні з комплексом організаційно-технічних заходів, реалізованих водогосподарськими організаціями, дозволило досягнути запланованих результативних показників за більшістю напрямів.

Перспективи роботи міністерства у 2012 році

Основні цілі та завдання природоохоронної галузі визначені Законом України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища України на 2011 – 2015 роки.

Національний план дій передбачає виконання ряду пріоритетних заходів з екологічного оздоровлення території України.

Перш за все, це розв`язання успадкованої ще з часів колишнього СРСР проблеми очищення території регіонів від небезпечних відходів.

Заплановано проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них, а також відходів гексахлорбензолу, що зберігаються на полігоні токсичних відходів в зоні консервації Домбровського кар’єру в Калуському районі Івано-Франківської області.

Реалізація цих заходів дозволить повністю очистити територію України від непридатних пестицидів та відходів гексахлорбензолу.

Актуальність вирішення цього питання підвищується у зв’язку із проведенням в Україні чемпіонату Європи з футболу (ЄВРО-2012).

Інший пріоритетний захід – забезпечення автоматизації спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища підприємствами, виробнича діяльність яких супроводжується найбільш шкідливими викидами, з метою запобігання порушенням санітарно-гігієнічних вимог до якості повітря  та досягнення безпечного для здоров`я людини стану довкілля.

Мінприроди також забезпечить функціонування автоматизованої системи із застосуванням можливостей дистанційного зондування землі та сучасних методів оброблення даних, їх аналізу для отримання достовірної  інформації про стан природних ресурсів, випадки незаконного здійснення господарської діяльності, зокрема, у межах територій природно-заповідного фонду. Крім того, система забезпечить виявлення усіх видів змін лісового покриву (суцільні і вибіркові рубки, рубки під будівництво, вітровали тощо), пожеж, змін ґрунтового покриву (зсуви ґрунту, незаконні розробки корисних копалин тощо).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *