Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Прийнято постанови Кабінету Міністрів України:

  • від 26.10.2011 № 1110 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 301 і від 12.07.2005 № 557» , що передбачає скорочення переліку документів, які суб’єкт господарювання надає для отримання дозвільного документу;
  • від 26.10.2011 № 1158 «Про внесення змін до Порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів», яким передбачено спрощення процедури отримання дозволу та вдосконалення правового регулювання у сфері поводження з небезпечними хімічними речовинами, зокрема їх перевезення.

Міністерством розроблено 13 законопроєктів, 10 проєктів указів Президента України, 3 проєкти розпоряджень Президента України, 55 проєктів постанов Кабінету Міністрів, 6 проєктів розпоряджень Кабінету Міністрів України

З метою виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до Конвенції 1979 року про транскордонне забруднення повітря на великі відстані підготовлено звіт за 2009 рік та «Огляд стратегії та політики в сфері охорони атмосферного повітря за 2010 рік».

З метою удосконалення нормативно-методичної бази у сфері моніторингу  довкілля, опрацьовується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення моніторингу навколишнього природного середовища та надання екологічної звітності підприємствами, установами та організаціями, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища». Здійснювався збір екологічної інформації від територіальних органів Мінприроди для формування бази екологічних даних. Підготовлено інформаційні довідки та бюлетені про стан довкілля, які розміщено на веб-сайті Мінприроди та сайтах територіальних органів міністерства, що забезпечує доступ  громадськості до екологічної інформації.

Підготовлено та опубліковано проєкт Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2010 році. Відповідно до наказу Мінприроди про надзвичайну ситуацію забезпечувалась робота оперативного штабу при Мінприроди з координації дій щодо проведення заходів та мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежною небезпекою у 2011 році.

У 2011 році вдалося здати перший об’єкт, модернізований за кошти, отримані від Японії за продаж квот на викиди парникових газів. Це – Кримська республіканська установа «Клінічний госпіталь інвалідів та ветеранів війни». На сьогодні у стадії реалізації 55 проєктів з теплової санації бюджетних соціальних закладів (шкіл, лікарень, інтернатів, дитячих садків).

Погоджено План заходів з виконання проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій, до якого зокрема увійшли 363 проєкти на загальну суму 863,6 млн. гривень.

Українська делегація взяла участь у 17-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та 7-й Зустрічі Сторін Кіотського протоколу, що відбулася у грудні 2011 року в м. Дурбан (Південна Африка).

Сторони домовились створити новий орган – Спеціальну робочу групу щодо Дурбанської платформи з посилення дій, яка повинна встановити нові правила та умови щодо розробки Нової угоди в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату на період після 2012 року. Також рішенням Спеціальної робочої групи була закріплена таблиця країн, що готові вступити у другий період Кіотського протоколу, до яких входить і Україна.

У 2011 році увагу Мінприроди сконцентровано на добудові і введенні в експлуатацію об’єктів з високим ступенем готовності та на умовах співфінансування, що дозволить зменшити забруднення водних ресурсів та покращити його стан.

З метою вжиття вичерпних заходів щодо упорядкування діяльності у сфері поводження з відходами, здійснення державного обліку, моніторингу, запобігання і зменшення утворення відходів:

  • розроблено проєкт Загальнодержавної програми поводження з відходами,
  • започатковано розробку інформаційно-аналітичної системи комплексного управління у сфері поводження з відходами.

Продовжувалось виконання практичних заходів, спрямованих на ліквідацію небезпечних відходів, а саме:

У 2011 році  на суму понад 240 млн. гривень заплановано вивезення за межі України близько 7821 тонн непридатних до використання пестицидів і тари від них, що дозволить повністю очистити 12 областей. На сьогодні за межі України вивезено  близько 7175,8 тонн непридатних пестицидів (91,8 % від загальної кількості).

Виділено кошти у сумі 115000 тис. грн. для видалення, перевезення та утилізації небезпечних відходів гексахлорбензолу, що перебувають на полігоні у зоні консервації Домбровського кар’єра в Калуському районі Івано-Франківської області та кошти у сумі 60000 тис. грн. для видалення, перевезення та утилізації небезпечних відходів мононітрохлорбензолу, що зберігаються на Державному підприємстві «Горлівський хімічний завод». В результаті запланованих робіт 2350 тонн небезпечних токсичних відходів буде вивезено на знешкодження за межі України. На сьогодні затарено та підготовлено до транспортування 1650 тонн вказаних відходів, 1575 тонн вивезено.

За останні півтора року за межі України на знешкодження було вивезено 33,3 тис. тонн небезпечних відходів, що у 6,7 рази більше, ніж за  всі роки незалежності України.

Розширення природно-заповідного фонду визначення й встановлення меж цих територій, розвиток національної екологічної мережі України є одним з пріоритетних напрямів діяльності міністерства.

Розпорядженняи Кабінетом Міністрів України від 23.02.2011№ 153-р внесено зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 № 61, що надають право уповноваженим органам приймати рішення стосовно вилучення та надання земельних лісових ділянок для забезпечення важливих суспільних проблем, включаючи створення та забезпечення функціонування об’єктів природно-заповідного фонду.

Здійснено низку заходів для розвитку природно-заповідного фонду в Україні та налагодження міжнародної співпраці в напрямку євроінтеграції системи природоохоронних територій держави.

Доопрацьовується законопроєкт «Про затвердження Загальнодержавної цільової екологічної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року».

Розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 23.02.2011  № 147-р «Про погодження надання водно-болотним угіддям статусу водно-болотних угідь міжнародного значення» надано статус міжнародного значення для 13 водно-болотних угідь в Україні.

У червні 2011 року рішенням ЮНЕСКО у рамках програми «Людина і біосфера» на території України створено біосферний резерват «Розточчя», що згодом має стати частиною транскордонного українсько-польського біосферного резервату в регіоні Розточчя.

Організовано та проведено 13 грудня 2011 року урочисті заходи з вручення номінаційного Сертифікату ЮНЕСКО про визнання біосферного резервату «Розточчя».

Організовано та проведено підписання на території України в м. Київ 28.10.2011 Угоди між урядами України, Республіки Білорусь, Республіки Польща про створення транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся».

На сьогодні до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду України входять 7 739 територій та об’єктів загальною площею 3,46 млн. га, що становить 5,7 % від площі держави, а також 402,5 тис. га в межах акваторії Чорного моря. Межі територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення встановлені в натурі (на місцевості) відповідно до проєктів землеустрою в середньому на 32% від їх загальної площі, місцевого значення встановлені у натурі (на місцевості) відповідно до проєктів землеустрою в середньому на 25% від їх загальної площі.

Мінприроди запроваджує європейське екологічне маркування товарів і послуг, представлених на ринку України.

Кабінет Міністрів України  постановою від 18 травня 2011 № 529 затвердив Технічний регламент з екологічного маркування, що дасть змогу розвивати в Україні виробництво товарів і послуг з мінімальним впливом на навколишнє природне середовище і здоров’я людини згідно з вимогами Європейського Союзу.

З метою адаптації законодавства України до законодавства ЄС та максимального наближення до положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2011 № 630  внесено зміни до пункту 22 Переліку видів діяльності та об‘єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Розроблено та погоджується центральними органами виконавчої влади  проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті», що дасть можливість запровадити в державі більш дієві механізми оцінки транскордонного впливу на навколишнє середовище та додатковий потенціал підвищення рівня екологічної безпеки в державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *