Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Як повідомляє прес-служба Державного агентства екологічних інвестицій України, сьогодні, 29 листопада, в рамках Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату та Кіотського протоколу представники Світової метеорологічної організації (WMO) презентували попередню заяву щодо стану світового клімату у 2011 році.

Джеремая Ленгоаза, заступник генерального секретаря WMO, представив основні відомості стосовно трендів середньорічної світової температури та площі розповсюдження арктичного морського льоду.

Хоча середньорічна температура у 2011 році була дещо нижчою, ніж у 2010 році, цьогорічний тренд посідає 10-е місце у списку найвищих за всю історію спостережень. Більше того, 13 з 15 найтепліших років були зафіксовані в період з 1997 по 2011 рр. Таким чином, можна стверджувати, що десятиліття 2001-2011 стало найтеплішим.

Як повідомив пан Ленгоаза, найбільші відхилення температури спостерігалися у північних районах Російської Федерації, де на окремих територіях температура була вищою на 4 °C.

Критичною залишається ситуація з площею розповсюдження арктичного морського льоду, яка у 2011 році була значно нижчою норми та становила 4,33 млн км², що на 35% нижче середнього значення за період 1979 – 2000 рр. Це другий найнижчий показник сезонного мінімуму, що не набагато перевищує показник рекордного мінімуму 2007 року.

Окремо у своїй промові, пан Ленгоаза торкнувся впливу явища Ла-Нінья на аномальні кліматичні ситуації. Ла-Нінья є протилежністю до Ель-Ніньо та проявляється як похолодання. Обидва явища пов’язані зі значними коливаннями атмосферного тиску, температури повітря та океанічної поверхні, які здатні спровокувати надзвичайні ситуації. Інтенсивність прояву цих феноменів в останній час зростає, що призводить до екологічних катастроф, людських та матеріальних втрат, особливо у країнах тихоокеанського узбережжя.

Пан Ленгоаза зауважив, що 2011 рік став найтеплішим в історії спостережень, коли зафіксовано явище Ла-Нінья.

Заступник генерального секретаря зауважив, що явище Ла-Нінья, яке у 2011 році стало найпотужнішим за останні 60 років, пов’язують з засухами у східній Африці, центральних екваторіальних районах Тихого океану та південних районах США, а також з повенями у південних районах Африки, Східній Австралії та Південній Азії.

Наприкінці брифінгу Ленгоаза наголосив, що кліматичні аномалії, такі як рекордно високі температури та танення арктичного льоду, проявлятимуться і в подальшому та стануть більш частими. Велику роль у цьому, як зауважив заступник генерального секретаря, має антропогенний чинник, а саме, висока концентрація парникових газів в атмосфері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *