Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Видання Business Green, посилаючись на дані нещодавно опублікованого звіту компанії Thomson Reuters Point Carbon, повідомляє, що, незважаючи на зменшення обсягу вуглецевих транзакцій, світовий вуглецевий ринок продовжує зростати.  Вартість вуглецевих одиниць, які реалізовувалися на світовому ринку протягом першої половини 2011 року, зросла до понад 50 мільярдів доларів (зростання на 5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року).

Найбільшим сегментом вуглецевого ринку, як і раніше, залишається Європейська система торгівлі викидів, вартість транзакцій в середині якої в першому півріччі 2011 року склала 41 мільярд доларів. Другим за важливістю сегментом світового ринку вуглецевих одиниць є механізм чистого розвитку, що функціонує відповідно до положень Кіотського протоколу. Його обсяг склав 8,3 мільярди доларів у першій половині року. Решта обсягу (близько 1 мільярда доларів) відноситься до механізму спільного впровадження та довровільних вуглецевих схем.

Аналітики Point Carbon відзначають високу волатильність цін на вуглецеві одиниці протягом першого півріччя 2011 року, спричинену політичними заявами, економічними чинниками, а також березневою трагедією на японських АЕС. “Світовий вуглецевий ринок протягом перших шести місяців цього року знаходився під впливом ключових світових подій, що спричинило значні коливання цін. Однак, незважаючи на ці події, загальний обсяг світового вуглецевого ринку зріс, що викликало стимули для розвитку нових екологічних ринків, зокрема в Австралії, Південній Кореї та Каліфорнії, тому ми прогнозуємо, що обсяг світового вуглецевого ринку продовжуватиме зростати і протягом майбутніх років”, – стверджує Каріна Хеймдаль, автор дослідження.

Що ж стосується України, то за даними українського реєстру вуглецевих одиниць протягом першої половини 2011 року було введено в дію близько 8 мільйонів одиниць скорочень викидів (близько 35% усіх введених в дію українських одиниць скорочень викидів), загальна вартість яких може бути оцінена на рівні близько 110 мільйонів доларів. Таким чином, в Україні також спостерігається тенденція до збільшення випуску одиниць скорочень викидів в рамках механізму спільного впровадження. Разом з тим, ситуація може змінитися в другій половині року, в разі введення тимчасових санкцій щодо України через невідповідність національної системи обліку викидів парникових газів вимогам Кіотського протоколу. Засідання комітету з дотримання вимог Кіотського протоколу, на якому розглядатиметься українське питання, заплановане на кінець серпня 2011 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *