Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Урочисте відкриття першого об’єкту, на якому було реалізовано проєкт зі скорочення викидів парникових газів в рамках контракту з Японією з продажу вуглецевих одиниць (парникових квот), відбулося 24 лютого у місті Сімферополь. У церемонії здачі в експлуатацію після проведених робіт Кримської республіканської установи «Клінічний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» взяли участь виконавчий директор урядової організації NEDO – пан Уеда, генеральний директор департаменту просування механізмів Кіотського протоколу NEDO – пан Кімура, директор департаменту просування механізмів Кіотського протоколу NEDO – пан Шіобара, генеральний директор схеми зелених інвестицій NEDO – пан Йошіока, голова Державного агентства екологічних інвестицій України – Сергій Орленко, а також представники Ради Міністрів та Верховної ради АР Крим.

Згідно з проєктом капітального ремонту Кримської республіканської установи «Клінічний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» генеральний підрядник Будівельна компанія «Професіонал» (м. Сімферополь, АР Крим), якого було обрано через процедуру відкритих торгів, проведених Нацекоінвестагентством у грудні 2010 року, виконав роботи з утеплення фасаду з обробкою водоемульсійними полівінілацетаними сумішами та заміни дерев’яних віконних коробок на металопластикові.

Реалізовані заходи досягнуть скорочення споживання палива в об’ємі 52,98 тонни на рік, що призведе до показників економічної ефективності на рівні 147 812 гривень на рік. Проведена термомодернізація дозволить скоротити викиди парникових газів в атмосферу на 139,34 тонни на рік.

Виконавчий директор НЕДО пан Уеда, висловив велике задоволення з нагоди церемонії відкриття першого завершеного СЗІ проєкту між Україною та Японією, Клінічний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» і відзначив всіх тих, хто вніс свій внесок. “Угода СЗІ, укладена між Держекоінвестагентством та НЕДО, забезпечує те, щоб кошти, виплачені НЕДО використовувались на природоохоронні заходи”.

Пан Уеда відзначив, що “соціальні проєкти”, які посилюють утеплення шкіл, лікарень та інших громадських будівель мають дуже високу соціальну значущість. “Японія має багате накопичення передових технологій і ноу-хау з використання поновлюваних джерел енергії та енергозбереження. Ми щиро сподіваємося, що наші технології і знання будуть повністю використані в реалізації проєктів СЗІ”. Пан Уеда завершив свій виступ, представивши свої сподівання на просування проєктів СЗІ в роботу щодо подальшого удосконалення співробітництва в галузі промислової співпраці обох країн.

У свою чергу голова Держекоінвестагентства Сергій Орленко висловив глибоку вдячність японській стороні за увагу і розуміння до складнощів, які супроводжували початок співпраці в рамках контракту. «Я переконаний, що 2011 рік буде багатим на урочисті події з нагоди завершення усіх запланованих торік робіт та започаткує нові цікаві та масштабні високотехнологічні проєкти, – наголосив у своєму виступі Сергій Орленко. – Цікавість та ставлення до нашої діяльності в рамках Кіотського протоколу з боку регіональної влади, вітчизняного бізнесу свідчить, що Україна не є байдужою до проблеми глобальної зміни клімату та відкрита для екологічних інвестицій, що дадуть можливість і скоротити викиди парникових газів, і перейти до нової економіки, заснованої не на ресурсах, а на наукомістких технологіях».

Крім того, Міжвідомчою робочою группою (МРГ) на засіданні 25 лютого було розглянуто перший проєкт цільових екологічних (зелених) інвестицій в рамках Договору купівлі-продажу одиниць (частин) установленої кількості між Нацекоінвестагентством та Міністерством довкілля, сільськогосподарських та морських справ Іспанії. Проєкт «Дегазація полігонів твердих побутових відходів в містах Євпаторія, Феодосія та Алушта. Будівництво нового центру з переробки твердих побутових відходів» передбачає скорочення викидів парникових газів у обсязі 4,5 млн тонн еквіваленту двоокису вуглецю (СО2-екв). Учасниками засідання проєкт було рекомендовано для подальшої роботи.

На засіданні МРГ також було розглянуто можливість залучення Нацекоінвестагентства до проєкту «Відновлення торфовищ Українського Полісся». Відповідні пропозиції було вирішено запропонувати на розгляд іспанській стороні.

Як наголосив головуючий на засіданні Перший заступник Голови Держекоінвестагентства Іван Варга, таким чином Україна хоча й із запізненням, але почала наповнювати конкретним змістом укладену у 2009 році угоду з Іспанією. Він висловив переконання, що реалізація вказаних проєктів дасть змогу Україні суттєво скоротити викиди парникових газів та сприяти екологічній безпеці держави.

Також на засіданні було розглянуто ще 113 проєктів в рамках японсько-українського контракту з продажу квот на викиди парникових газів. Проєкти подані місцевими органами влади та реалізовуватимуться за схемою зелених інвестицій.

Зокрема, було розглянуто та рекомендовано для реалізації проєкти цільових екологічних (зелених) інвестицій з реконструкції систем теплопостачання із встановленням котлів, що працюють на соломі та твердому паливі (відходи деревини, брикети та гранули з рослинної сировини) у Івано-Франківській (3 проєкти) та Сумській (4 проєкти) областях. Скорочення викидів парникових газів передбачається у обсязі 1 тис 952 тонни СО2-екв на рік за проєктами в Івано-Франківській області та у обсязі 1 тис 696,4 тонн СО2-екв на рік за проєктами, що реалізовуватимуться на Сумщині.

Крім того, Міжвідомча робоча група рекомендувала Нацекоінвестагентству схвалити 5 проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій за програмою теплової санації об’єктів соціальної сфери. Йдеться про проєкти у Вінницькій (2 проєкти), Закарпатській (2 проєкти) та Херсонській (1 проєкт) областях. 101 проєкт по Сумській області було рекомендовано фінансувати за рахунок нових контрактів, що будуть укладатися протягом 2011 року. Загалом скорочення викидів парникових газів за цими проєктами передбачається у обсязі 8 тис 376,09 тонни СО2-екв на рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *