Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

В Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №8005, яким передбачається внесення змін до Українського класифікатора  товарів зовнішньоекономічної діяльності та відміну податку на додану вартість для експорту паливних гранул та брикетів. Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про Митний тариф України» № 2371-ІІІ від 05.04.2001р. та перенести брикети та паливні гранули з товарної позиції групи 4401 в групу 4413 «Деревина пресована у вигляді блоків, плит, брусків або профільованих форм». Автор законопроєкту – Борт Віталій Петрович (Партія регіонів).

В пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що до групи 4401 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) в основному відноситься необроблена деревина: деревина паливна у виглядi колод, полiн, хмизу, гiлок, сучкiв тощо; деревна трiска або стружка; тирса, трiска, стружка, уламки та вiдходи деревини та скрап, агломерованi або неагломерованi, у виглядi колод, полiн, брикетiв, гранул тощо.

В свою чергу, брикети та гранули є обробленною деревиною, яка є готовим до використання кінцевим продуктом, а не сировиною, як інші товари данної групи. Брикети та гранули – це готова продукція, що є результатом декількох стадій переробки деревини та відходів деревини: окорювання, 2-3 стадії подрібнення, сушіння, пресування чи гранулювання.

Як стверджує автор законопроєкту, пунктом 15 Перехідних положень Податкового кодексу запроваджено 20 відсоткову ставку ПДВ на експорт цієї продукції та не враховано необхідність виділення товарної позиції 4401 УКТЗЕД (брикет та гранул) як кінцевого продукту в окрему позицію, чим створено загрозу розвитку альтернативної біоенергетики, як нової галузі для економіки України.

Водночас, скасування податку на додану вартість для експорту створить додаткові стимули для експорту твердого біопалива, але аж ніяк не спонукатиме до збільшення його використання всередині країни, а отже й до розвитку української біоенергетики.

[adsense size=’1′]

За даними консалтингової компанії Fuel Alternative, за підсумками лише 9 місяців 2010 року експорт з України паливних гранул та брикетів збільшився у порівнянні із аналогічним періодом 2009 року на 163% і склав 427 тисяч тонн. Зокрема, в січні-вересні  експортні поставки деревних гранул зросли на 124,6% – до 60,9 тис. тонн, а деревних брикетів – на 181,4% – до 31,6 тис. тонн. Експорт паливних гранул з аграрних відходів (лушпиння соняшника) збільшився на 206,5% – до 311,3 тис. тонн, брикетів – на 21,9% – до 17,1 тис. тонн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *