Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Урядовий портал надав роз’яснення щодо отриманих в рамках міжурядової торгівлі квотами коштів та їх витратами в рамках схеми зелених інвестицій.

Як повідомляється, 290 млн. євро за Угодою з Японською стороною у 2009-2010 рр. надійшли чотирма траншами протягом квітня-липня 2009 року як оплата за перерахунок з українського реєстру вуглецевих одиниць 29 мільйонів одиниць встановленої кількості (квот на викиди парникових газів). Кошти були зараховані на рахунки в іноземній валюті, відкриті на ім’я Держказначейства в АТ «Укрексімбанк». У 2009 році ці кошти на рахунки ні Міністерства охорони навколишнього природного середовища, ні Національного агентства екологічних інвестицій не перераховувалися та не використовувалися.

200 млн. євро, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №1049 від 09.09.2009 за підписом Прем’єр-міністра Тимошенко Ю.В., були конвертовані у гривню та перераховані на єдиний рахунок Держказначейства. Решта 90 млн. євро були зараховані на депозитний рахунок.

20 квітня 2010 року 290 млн. євро були поновлені на спеціальних рахунках Держказначейства та стали доступними для реалізації програм за Кіотським протоколом. Крім того, 29 липня 2010 року японський Уряд перерахував Україні ще 150 млн. євро в рамках продовження співпраці та продажу ще 15 мільйонів одиниць встановленої кількості.

[adsense size=’2′]

Також нагадаємо, що у листопаді 2009 року 3 мільйони одиниць встановленої кількості було передано Іспанії, а обсяг залучених в рамках даної угоди коштів оцінюється як 30 мільйонів Євро.

Таким чином, після відновлення всіх коштів на відповідних рахунках близько 470 мільйонів Євро стали доступними для реалізації проєктів в рамках схеми зелених інвестицій.

Разом з тим, у 2010 році за Державною програмою 6351020 «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів парникових газів та на розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату» здійснено касових видатків на суму 118 909 640,10 грн. Всі видатки здійснені протягом 4 кварталу 2010 року. Таким чином, на валютних рахунках Державного казначейства України, відкритих в АТ «Укрексімбанк», знаходяться кошти в загальній сумі 270,0 млн. євро (гривневий еквівалент станом на 1 січня 2011 року становить 2 854 747 260,00 грн.). Залишок, який обліковується на інших окремих рахунках станом на 1 січня 2011 року – 2 205 498 574,4 грн.

Нагадаємо, що під час нещодавнього візиту до Японії Президент України, Віктор Янукович, заявляв, що цього року ми будемо реалізовувати більшість проєктів з енергозбереження в рамках отриманих від японської сторони коштів згідно Кіотського протоколу. Як бачимо, на даний час для реалізації таких проєктів Україна має понад 5 мільярдів гривень.

Міністерство екології та природних ресурсів України разом із Державним агентством екологічних інвестицій висловлюють впевненість у тому, що всі отримані від японської сторони кошти будуть витрачені за призначенням. Всі заходи, що передбачаються програмою державної підтримки заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів парникових газів та на розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату, будуть профінансовані своєчасно.

Читайте також про перші схвалені в рамках схеми зелених інвестицій проєкти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *