Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Навігаційні проєкти загрожують Дунаю
Навігаційні проєкти загрожують Дунаю

“Нові плани щодо полегшення навігації на проблемних ділянках Дунаю можуть поставити під загрозу одні з наймальовничіших місць та природних цінностей річки”, – повідомили представники WWF після оголошення планів Європейської Комісії збільшити річкове судноплавство в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Басейн річки Дунай, найбільший міжнародний річковий басейн у світі, охоплює 19 країн, і на даний час тут мешкають близько 100 мільйонів чоловік. Чверть з них залежить від річки як головного джерела питної води.

Представники WWF критикують рішення збільшити судноплавство на Дунаї шляхом видалення так званих “проблемних ділянок” – навігаційних перешкод при зниженні рівня води. Це звичайно включає поглиблення і розширення фарватеру за допомогою застарілої та дорогої інфраструктури. Такі заходи впливають не тільки на місцеві екосистеми, але і на всю річкову структуру та динаміку, а також пов’язану з нею флору і фауну.

Кількість існуючих навігаційних проєктів вказують на тривожно широке тлумачення терміну “проблемна ділянка” – воно включає останню незарегульовану ділянку річки Дунай в Німеччині та весь відрізок річки на території Угорщини. У багатьох районах виняткової природної цінності також досліджується можливість проведення інтрузивних навігаційних робіт. У пониззі Дунаю такі острови, як Белене, Кама-Діну та Турческу вважаються проблемними ділянками, будучи, в той же час, частиною Природних парків або місцями, що охороняються за програмою ЄС “Натура 2000”.

Хоча стан річки значно поліпшився за останнє десятиліття, це рішення може призвести до відчутного негативного впливу на її унікальне середовище, не принісши очікуваної економічної вигоди для регіону.

“Великі інвестиції у встановлення дамб та днопоглиблювальні роботи на Дунаї різні посадові особи виправдовують з посиланням на річку Рейн. Але Рейнланд знаходиться в абсолютно інших умовах ніж Дунайський басейн: промислова база там складалася протягом століть і не тільки завдяки річці. Очікування економічного дива від інвестицій в Дунай – це міф і потенційно дуже дорога помилка “, – зазначив Андреас Бекман, директор WWF-Дунай-Карпатської програми.

Дунай, на відміну від Рейну, не має такої великої кількості промислових об’єктів, і багато великих економічних центрів Дунайського регіону не розташовані на річці.

“Сьогодні сумний день”, – сказала Петрута Моісі, відомий румунський еколог, яка мешкає поруч з річкою в місті Галац. “Це сумно не через навігацію по Дунаю – річка завжди була судноплавною, – але через вузьколобість гідрологів та річкових інженерів, які всі вчилися останні 50 років, і це їх остання можливість в житті, щоб все зробити неправильно “.

“Це той самий спосіб мислення, який задля гарного початку дозволив знищити колишні водно-болотні угіддя річки та заплави ще на початку 1970-х років”.

“Мені сумно, тому що я щиро вірила у здатність відповідальних осіб зрозуміти тутешній стан речей. Але хто тепер буде розплачуватися за скоєні речі, що суперечать сталому розвитку? Не треба бути розумним, щоб це збагнути”, – зазначила Моісі.

На сьогоднішній день зосередженість уваги запропонованої стратегії на дорогих і застарілих підходах до збільшення навігації загрожує не тільки марною витратою грошей, але й знищенням важливого біорізноманіття та пов’язаних з ним функцій екосистем: починаючи із захисту від повеней до очищення води.

“Існують доступні і дешевші з погляду на фінансування та втручання в природне середовище варіанти покращити внутрішнє судноплавство без відчутної зміни характеру річки. Ми повинні вкладати кошти в інноваційний дизайн суден, який відповідатиме існуючій глибині річки, покращені інформаційні системи і “зелену” інфраструктуру”, – додав Бекман.

WWF закликає країни Дунаю та Угорщину як майбутнього лідера Ради ЄС скористатися можливістю Стратегії, щоб принести як короткострокову, так і довгострокову користь населенню, використовуючи свої величезні природні і культурні ресурси на сталій основі.

Інші аспекти плану, який буде продовжувати покращувати якість води та забезпечувати спеціальний захист осетрових, були високо оцінені WWF.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *