Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За інформацією прес-служби Мінприроди, міністерство аналізує можливість впровадження підземного захоронення небезпечних відходів в Україні. Делегація Департаменту екологічної безпеки Міністерства охорони навколишнього природного середовища України взяла участь у міжнародних наукових семінарах з підземного видалення небезпечних відходів та нараді з управління та зберігання відходів ртуті, що відбулися у м. Брауншвайг (Німеччина) з 30 листопада до 2 грудня 2010 року.

Семінари були організовані у співробітництві з Федеральним міністерством довкілля Німеччини та Програмою ООН з навколишнього середовища (UNEP). У рамках візиту делегація відвідала підприємство підземного видалення відходів Konrad Mine, яке є ліцензованим підземним сховищем для радіоактивних відходів, та Herfa-Neurode – найбільшу і найстарішу у світі шахту для видалення небезпечних відходів у колишньому руднику для видобутку поташу. Метою візиту було ознайомлення з практичним досвідом підземного видалення небезпечних відходів, зокрема, критеріям вибору місця видалення, забезпечення вимог до складу і стану відходів, ізоляції шахтного ствола і штреку, матеріалів для закладки і герметизації тощо.

На базі аналізу досвіду та проблем підземного видалення буде зроблено оцінку можливості впровадження цієї технології в Україні. В Україні практично відсутні спеціалізовані полігони для видалення небезпечних відходів. У цих умовах допускається розміщення на полігонах та звалищах побутових відходів до 30% відходів I-ІІ класів небезпеки, що становить загрозу для здоров’я людей і навколишнього середовища, особливо в умовах недодержання вимог належного облаштування полігонів і звалищ побутових відходів.

Підземне сховище небезпечних відходів
Підземне сховище небезпечних відходів. Фото з сайту Мінприроди

Підземне видалення небезпечних відходів являє собою усталений варіант у межах Німеччини, а також у рамках Європейських програм управління відходами, який базується на наукових дослідженнях і практичному застосуванні протягом 40 років. Його метою є повне захоронення небезпечних відходів у придатній породі, в якій вони уміщуються, та їх ізоляція від біосфери.

Читайте також про потенційно небезпечні резервуари промислових відходів на території України та проблеми гудронів поблизу Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *