Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Учасникам кліматичних переговорів у Канкуні не вдалося досягти повного консенсусу, але тим не менш, завдяки наполегливості Президента Конференції Сторін РКЗЗК, Міністру закордонних справ Мексики Патриції Еспінози, саміт закінчився реальними рішеннями та прийнятими текстами Канкунських домовленостей.

Домовленості кліматичного саміту в Канкуні дають надію на успіх у боротьбі зі зміною клімату
Домовленості кліматичного саміту в Канкуні дають надію на успіх у боротьбі зі зміною клімату

Заперечення Болівії – єдиної країни, яка відмовилася підтримати рішення кліматичної конференції, – були прийняті в якості окремої думки та приєднані до загальних рішень. Таким чином, вперше в історії кліматичні домовленості охопили країни, які відповідають за 80% світових викидів парникових газів, включно із США та Китаєм. Вперше офіційно зафіксовано необхідність недопущення підняття середнього рівня температури на планеті на понад 2 градуси Цельсія.

Значних результатів вдалося досягнути в питаннях фінансування заходів боротьби зі зміною клімату. Сторони переговорів створили Зелений кліматичний фонд, наповнення якого з 2012 року має сягати 100 мільярдів доларів на рік. Фонд буде створено за участі Всесвітнього банку, а керувати ним буде Рада директорів із 24 осіб – по 12 представників від розвинутих країн та країн, які розвиваються. Джерела наповнення фонду, включно із можливістю стягнення додаткових зборів із авіаперевезень, будуть обговорюватися протягом наступного року.

Разом з тим, не вдалося досягнути домовленостей щодо продовження дії Кіотського протоколу, адже проти цього виступили Японія, Росія та Канада. Ці країни наполягають на необхідності заміни застарілого Кіотського протоколу новою угодою за участі США, Індії та Китаю. Обговорення долі Кіотського протоколу продовжиться в рамках відповідної робочої групи вже наступного року, аби якомога швидше прийняти рішення та недопустити часової прогалини між першим та другим періодом зобов’язань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *