Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Компанія iSuppli переглянула прогноз розвитку сонячної енергетики світу у 2010 році у бік збільшення. Відповідно до останніх даних у 2010 році буде встановлено 15,8 ГВт сонячних батарей, тоді як раніше прогнозувалося 14,2 ГВт. В 2011 році, за прогнозами, встановлена потужність світової сонячної енергетики збільшиться ще на 19,3 ГВт, хоча раніше прогнозувалося зростання на 20,2 ГВт.

Спеціалісти компанії прогнозують подальше зменшення вартості сонячних модулів до рівня 1,9 – 2,7 євро за КВт встановленої потужності залежно від загальної потужності установки (ціни вказані для німецького ринку).

Таким чином, незважаючи на скорочення стимулюючих заходів в окремих країнах Європейського союзу (зокрема, в Німеччині, Іспанії) сонячна енергетика, як і вітрова енергетика (див.Встановлена потужність вітрових електростанцій світу стрімко зростає), продовжує активно нарощувати потужність.

Сонячна енергетика світу продовжує нарощувати встановлену потужність
Сонячна енергетика світу продовжує нарощувати встановлену потужність. Дані із Global market outlook for photovoltaics until 2014, European Photovoltaic Industry Association

Якщо прогнози справдяться, то за результатами 2010 року встановлена потужність сонячних енергосистем досягне 38,7 ГВт, а наприкінці 2011 – вже 58 ГВт, що відповідатиме рівню розвитку вітрової енергетики станом на 2005 рік.

Нагадаємо, що лідерами в розвитку сонячної енергетики є Німеччина, Італія, Іспанія, Японія та Сполучені Штати Америки.

Розвиток сонячної енергетики в різних країнах світу
Розвиток сонячної енергетики в різних країнах світу. Дані із Global market outlook for photovoltaics until 2014, European Photovoltaic Industry Association

В Україні нещодавно запрацювали лиш перші сонячні електростанцій потужністю 2,5 МВт, однак спеціалісти компанії ПАТ “Квазар” прогнозують, що до 2020 року в Україні може бути до 1 ГВт фотовольтаїчних систем.

Дивіться також карту потенційних проєктів сонячної енергетики України та коментарі експерта в сфер сонячної енергетики щодо перспектив її розвитку в Україні.

3 коментарі

  1. Господа, не вводите народ в заблуждение – у вас графики не соответствуют тексту – по тексту в 2010 году будет 15,8 ГВт, что означает падение на 31% по сравнению с 22,9 ГВт в 2009?????

    • У тексті чітко вказано, що у 2010 році “буде встановлено 15,8ГВт”, що власне й означає, що до існуючих 22,9 ГВт додасться 15,8 ГВт. І далі “за результатами 2010 року встановлена потужність сонячних енергосистем досягне 38,7 ГВт”

  2. Это радует, поскольку в Украине полная монополия РЭСовцев, которые диктуют свои условия и ведут себя как хотят, появляются варианты энергетической частной независимости, в чстности для малых производств.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *