Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

При опаленні можна найбільш економити!

Заощадження грошей та збереження природи у сфері опалення
Поради для економії тепла

Із всіх сфер нашого побуту саме при опаленні помешкання можна найбільше заощаджувати енергії та грошей. Чому? Тому що саме при опаленні споживається найбільша частина всієї енергії, яка використовується в домогосподарстві (біля 70%). При тому, часто ця енергія використовується надзвичайно марнотратливо. Відповідно, саме тут економія може бути особливо ефективною, без того щоб когось заморозити. Зависока кімнатна температура є не тільки нездорова і підвищує небезпеку простудних захворювань, але також спричиняє зайві затрати енергії та грошей, а відповідно і до додаткового негативного навантаження на природнє довкілля при спалюванні енергоносіїв.

Економимо інвестуючи!

Найбільший потенціал економії тепла та енергії полягає у санації житлових приміщень, зокрема у встановленні чи санації теплоізоляції зовнішніх стін, підлоги та стелі будівлі, а також заміні старих вікон на нові герметичні чи як мінімум їх утеплення.

Належна теплоізоляція будинку дозволяє знизити вдвічі, а то й втричі витрати на опалення! Зрозуміло, що рівно ж таким чином зменшується також продукування СО2 при спалюванні енергоносіїв в процесі опалення.

Інвестувавши сьогодні, завтра можна буде робити вагомі енергозаощадження.

Великі можливості економії енергії відкриває заміна застарілого котла у водяній ситемі опалення на новий із значно вищим ККД та заміна старих чавунних батарей на більш ефективні. Заміна котла є просто необхідною, якщо йому більше 15 років.

Заміна кафельних пічок на конвектори дозволяє витрачати на опалення удвічі менше газу.

Дивлячись делекоглядно, корисно привести в порядок будівлю, не тільки з екомічної сторони, але також з погляду комфорту та збереження власного здоров’я. Вікна, які погано зачиняються, –  це не лише пряма економічна втрата, але також причина протягів та можливої простуди.

Необхідно також зважати на те, що ціни на нафту, газ та струм будуть і надалі зростати, а це означає, що в даній сфері можна буде заощаджувати ще значно більше коштів сімейного бюджету!

Опалюймо житло правильно!

Вагомі заощадження енергії при опаленні не обов’язково вимагають великих фінансових інвестицій для технічного вдосконалення наших опалювальних систем чи окремих опалювальних приладів, але є можливими починаючи від найменшого, від елементарних знань та нашого бажання застосовувати їх на практиці.

Зокрема необхідно знати про те, що:

Кожен градус зменшення кімнатної температури економить біля 6% коштів затрачених на опалення, а відповідно кожен градус її підвищення коштує нам 6% збільшення енергетичних та фінансових витрат.

В цьому сенсі Федеральний екологічний уряд Німеччини рекомендує наступні оптимальні температури для житлових приміщень:

  • Для робочих кімнат у помешканні цілком достатньою є температура 20 °C.
  • В кухні – 18 °C
  • В спальні – 17 °C
  • В туалеті – 16 °C

Важливо також зважати на наступні поради, які дозволять досягнути суттєвого заощадження енергії при опаленні:

  • Поради для економії тепла
    Поради для економії тепла

    Не накривати нагрівальні елементи (батареї чи радіатори), оскільки тоді вони не зможуть належним чином віддавати тепло повітрю і нагрівати простір. В цьому сенсі жодним чином не слід використовувати їх в ролі “полок-підставок” для речей.

  • За довгої відсутності треба зменшити опалення до мінімуму, а ще краще поставити термостат в позицію захисту від розмороження системи (ця позиція, як правило, позначена знаком *). За відсутності від одного до двох днів виставте температуру на 15 °C, при дещо довшій відсутності – на 12 °C.
  • Немає необхідності завжди і рівній мірі опалювати спальні і кімнати для гостей.
  • Вночі рекомендується по можливості зменшити кімнатну температуру. Це одночасно економить гроші і зберігає довкілля та власне здоров’я.
  • Жалюзі, віконниці, завіси (гардини) вночі мають бути закритими. Це дозволяє додатково економити до 5 % енергії, яка витрачається на опалення. Все ж необхідно, щоб  гардини чи занавіски не закривали датчиків термостатів, інакше вони не зможуть більше правильно регулювати температуру в кімнаті.
  • Хоча переважно опалювальні батереї справляють не дуже естетичне враження, все ж не варто закривати їх довгими до підлоги гардинами, які будуть затримувати поширення теплого повітря в кімнаті і таким чином спричиняти підвищення енергозатрат до 40 %.
  • Часто позаду ніш, в яких монтуються батареї стіна є дуже тонкою, що спричиняє додаткові енергозатрати. Тому, якщо дозволяє відстань між стіною і опалювальною батареєю необхідно вставити теплову ізоляцію. Особливо доступною і відносно дешевою ізоляцією може послужити звичайна фольга, яку можна без особливих проблем інсталювати і яка не дозволить дорогоцінному теплу тікати назовні, але буде відбивати його назад до приміщення.

Правильно провітрюймо!

  • Уникайте тривалого провітрювання і провітрюйте замість того лиш коротко, але інтенсивно (протяг).
  • Тривале провітрювання при відкритих вікнах і ввімкнутому опаленні є марним витрачанням енергії та грошей. Тому краще:

•    Відкривайте вікна як тільки можна ширше
•    Відключіть під час провітрювання опалення.
•    За загальне правило щодо провітрювання в холодну пору року необхідно взяти наступне: два рази в день, максимально 5 хвилин на кімнату (в кімнаті де знаходяться більше людей, зокрема, якщо вони займаються інтелектуальною працею необхідним буде частіше провітрювання).
•    Недопустимим марнотратством є залишення відкритою кватирки за холодної погоди.
•    Чим холодніше на вулиці, тим коротшим має бути провітрювання, оскільки тоді циркуляція повітря відбувається значно швидше.

Перевірмо водяну систему опалення на наявність повітря!

Якщо батареї всупереч відкритому клапану термостата недостатньо нагріваються, чи нагріваються нерівномірно, або ж в батареях чути сторонній звук, то можливою причиною може бути утворення в неопалювальний період  в окремих елементах системи опалення повітряних пробок, які не дозволяють воді рівномірно розподілитися. Відповідно система водяного опалення не може оптимально функціонувати.

В такому випадку необхідним є розповітрення системи опалення, яке можна здійснити наступним чином:

  • закрити клапан термостата та відкрити клапан розповітрювання на батареї і підставивши якусь посуду випускати повітря чекаючи поки не почне виходити вода.
  • Тоді знову закрити клапан розповітрення і поставити у початкове положення клапан термостата.

Перевірмо щільність вікон!

Вікна з поганою ізоляцією спричинюються до вагомих втрат тепла. Тому для його економії необхідно:

  • Кожного року перед опалювальним сезоном перевірити щільність їх закривання.
  • Для цього можна поставити аркуш паперу між вікном та рамою. Якщо аркуш можна легко витягнути, то ущільнення є недостатнім.
  • Варто також перевірити самі рами на місця, які пропускають повітря, – найкраще це зробити у вітряний день із палаючою свічкою.
  • Сьогодні для утеплення вікон можна придбати спеціальні резинові ущільнювачі, які приклеюються до вікон чи віконних рам.
  • Найдешевше на 1 сезон можна заклеїти всі щілини вікна по периметру липкою паперовою плівкою, яку застосовують для захисту деталей авта під час фарбування.  При цьому все таки не забути, що кватирки мають залишитися вільними для провітрювання.

Раціонально плануймо!

Думка про необхідність енергозбереження має бути присутньою вже при плануванні будинку, зокрема при визначенні його величини, а також розміру, кількості та розташування вікон, а й при будівництві дещо більше грошей на теплоізоляційні матеріали в довгостроковій перспективі дістанемо суттєві фінансові заощадження завдяки зменшенню витрат на опалення.

Здоровий глузд потрібний не тільки для того, щоб не будувати будинки, які за величиною в декілька раз перевищують реальні потреби і є “обігрівачами” та забруднювачами довкілля, а й для раціонального планування опалення свого помешкання, беручи до уваги багато факторів, серед яких зокрема: величину сім’ї та її дійсні потреби щодо приміщень, які будуть опапюватись; рівень фінансових витрат на купівлю, встановлення та експлуатацію опалювальних приладів чи систем; їх вплив на здоров’я та екологічну складову.

Поради зібрані доктором Володимиром Шереметою, викладачем екологічної етики ІФТА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *