Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Сергій Орленко
Сергій Орленко

Про перспективи створення в Україні внутрішнього вуглецевого ринку повідомив голова Національного агентства екологічних інвестицій України Сергій Орленко, виступаючи на міжнародному семінарі за проєктами спільного впровадження в Санкт-Петербурзі 6-7 вересня.

«Україна, посідаючи лідируючі позиції в реалізації проєктів спільного впровадження (ПСВ) і маючи досвід реалізації фінансових механізмів Кіотського протоколу, дійшла висновку, що найбільш ефективним стимулом впроваджувати нові технології є ринковий механізм, який формує створення вуглецевого ринку», – зазначив Сергій Орленко в виступі. При цьому, за його словами, основним стане принцип «скорочувати і продавати».

Провівши попередні консультації з Росією, Казахстаном, Білоруссю, Сергій Орленко виступив з ініціативою створити вуглецевий ринок чотирьох країн. Це пов’язано з тим, що у всіх цих країнах використовуються однакові технології, успадковані з радянських часів.

Зараз ведеться робота зі створення законодавчої бази в Україні. Раніше були передані проєкти відповідних законів для вивчення урядами Казахстану і Білорусі. «Ми працюємо з народними депутатами, представниками промисловості, громадськістю, а також з експертами Євросоюзу і ООН. Впевнені, що впровадження такого ринку дозволить підприємствам провести технологічне переоснащення та модернізацію, досягаючи скорочення викидів парникових газів. Таким шляхом сьогодні йдуть Китай, Австралія, досвід яких ми зараз вивчаємо. При цьому список країн, що бажають вступити в такий ринок, відкритий», – відзначив глава Нацекоінвестагентства.

Нагадаємо, що завдання створення вуглецевого ринку було поставлене Президентом України у щорічному посланні до народу 3 червня 2010. У посланні Віктор Янукович наголосив на важливості проблеми глобальної зміни клімату і його впливі на економічні процеси в країні: «Враховуючи, що проблема зміни клімату в контексті сучасних умов є справою державної ваги і безпосередньо впливає на стан економіки і національної безпеки України в цілому, буде суттєво посилено цей напрямок державної політики». Серед першочергових кроків він назвав, зокрема, створення внутрішнього вуглецевого ринку в окремих секторах економіки.

На 1 вересня 2010 Спостережним комітетом спільного впровадження офіційно затверджено 12 ПСВ за міжнародною процедурою. Нацекоінвестагентством також зареєстровано 179 проєктів за національною процедурою, з яких 50 знаходяться в стадії реалізації.

Крім того, Україна першою в світі здійснила перетворення одиниць встановленої кількості в одиниці скорочення викидів. Зараз у світі введено в обіг близько 20 млн. одиниць скорочення викидів, з яких близько 60% становлять українські одиниці. Загальний обсяг інвестицій, отриманих українськими підприємствами за вищезазначеними угодами, становить близько 140 млн. євро. Йдеться про промисловість, сільське господарство та комунальну інфраструктуру міст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *