Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

“Економічна правда” цитує слова директора департаменту екологічної безпеки Мінприроди, Олександра Соколова, в яких звучить оцінка загальної кількості відходів в Україні.

“Ми зараз володіємо повною інформацією про всі види відходів, які є в Україні. У нас 35 млрд. тонн відходів, причому 2,6 млрд. тонн відходів – це високотоксичні”, – відзначив пан Соколов.

Варто відзначити, що мова йде, передусім про промислові відходи, які займають основу частку в структурі утворення відходів в Україні. За даними останньої Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища 2007 року, Міністерство охорони навколишнього середовища оцінює концентрацію в Україні всіх видів відходів обсягом близько 35 млрд. тонн, тоді як загальний обсяг накопичення твердих побутових відходів на полігонах України становить, за даними МінЖКГ 2009 року, близько 311 млн. тонн.

Побутові відходи, здавалося, становлять лише незначну частку з усіх відходів, але чи справді це так мало?

В Україні за 2009 рік утворилось близько 50 млн. куб. м твердих побутових відходів (ТПВ), що дорівнює близько 12 млн. тонн, які захоронюються на 4,5 тис. сміттєзвалищах і полігонах, загальною площею майже 7,8 тис. га. До того ж, в приватному секторі через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів утворюються тисячі стихійних звалищ, які не піддаються точному обліку.

Якщо всі українські звалища твердих побутових відходів звезти до столиці, то вони зайняли б всю центральну частину міста.

Площа звалищ твердих побутових відходів
Площа звалищ твердих побутових відходів

Через відсутність комплексної системи управління відходами саме на звалища потрапляє абсолютна більшість сміття, яке українці викидають у смітники.

Поводження з твердими побутовими відходами в Україні
Поводження з твердими побутовими відходами в Україні у 2009 році (кількість відходів вказана в тонах). Дані МінЖКГ.

Питомі показники утворення відходів за даними Мінжитлокомунгоспу України в середньому становлять 250 кг/рік на душу населення, а у великих містах досягають 330–380 кг/рік і мають тенденцію до зростання. До складу ТПВ входять такі основні компоненти: харчові відходи – 35–5 0 %, папір і картон – 10–15, вторинні полімери – 9–13, скло – 8–10, метали – 2, текстильні матеріали – 4–6, дерево – 1, будівельне сміття – 5, інші відходи – 10 %.

Як бачимо, вторинно можна використовувати до 30-40% усіх твердих побутових відходів. Однак, на практиці в 2009 році заготівельними пунктами вторинної сировини було зібрано лише близько 30 тис. тонн відходів.  Додатково збором вторинної сировини займаються також на сміттєпереробних заводах та на самих полігонах. Загальний збір вторинної сировини наближається до 10% від утворених відходів.

Всього на ринку збирання і заготівлі відходів як вторинної сировини в Україні працює близько 1500 підприємств. Основною їх діяльністю є збір і заготівля відходів як вторинної сировини (макулатура, текстильні і полімерні матеріали, склобій, зношені шини, відпрацьовані акуму лятори та ін.). Зібрані відходи використовуються пере робними підприємствами для виготовлення картону, офрокартону, туалетного паперу, нетканих матеріалів, поліетиленових труб, тари й упаковки та іншої продукції.

Використання відходів в Україні
Використання відходів в Україні. Дані національної доповіді про стан навколишнього природного середовища у 2007 році. Натисність для збільшення.

Вирішення проблеми відходів було віднесено до національних проєктів, але ситуацію може змінити й кожен з нас. З 250 кг відходів, що ми генеруємо щорічно, принаймні 50 кг можна відправити на пункти прийому вторинної сировини. Якщо так зробить кожен, твердих побутових відходів наступного року буде вже не 50, а 40 млн. куб. м. Чи вагоме це досягнення? Якщо 10 млн. м. куб відходів завантажити у залізничні вагони, то цей сміттєвий потяг простягнувся би майже через всю Україну із заходу на схід.

Чи варто з цим щось робити? Як гадаєте?

Розпочинайте роздільний збір відходів та повідомляйте нам пункти прийому вторинної сировини у Вашому місті! Приходьте на масштабне прибирання київських парків 25 вересня! Дійте!

2 коментарі

  1. Ситуація на Херсонщині, яка, мабуть, характерна для багатьох регіонів:

    В Херсонской области нет ни одного полигона твердых бытовых отходов (ТБО), либо комплекса по переработке и утилизации мусора, которые бы отвечали природоохранным требованиям.

    В Херсонской области на 702 населенных пункта области приходится 374 свалки общим объемом накопления ТБО 5,5 млн тонн. При этом, общий объем образования ТБО по области за 1 год составляет 409 тыс. тонн, большинство из которых, как правило, накапливается в несанкционированных местах.

    Из 374 выделенных местными советами участков под полигоны ТБО на 62 участка есть проєкты землеотвода, на 66 — госакты на право землепользования, а также 1 договор аренды участка под ТБО. Проєкты землеотвода еще на 49 свалок находятся в стадии разработки.

    http://www.pskherson.com.ua/ni-odna-musornaya-svalka-v-khersonskoy-oblasti-ne-otvechaet-prirodookhrannym-trebovaniyam-upravlenie-ekologii.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *