Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Сміттєспалювальний завод поблизу станції Київ-Пасажирський
Сміттєспалювальний завод поблизу станції Київ-Пасажирський

За інформацією Українського екологічного порталу, народний депутат Леся Оробець звернулася до Генеральної прокуратури України з вимогою невідкладно перевірити факт відкриття сміттєспалювального заводу в районі депо станції “Київ-Пасажирський” у столиці.

“Генпрокуратура і мерія столиці повинні негайно перевірити факт відкриття у кордонах міста підприємства, яке буде викидати в атмосферу щорічно близько 3,3 тон шкідливих речовин, зокрема півтора тонни діоксиду азоту і півтони оксиду вуглеводу”, – зазначила народний депутат, яку процитували в її прес-службі.

“Економічна правда” повідомляє, що міні-завод відкрився півтора місяці тому, але громадськості стало відомо про його наявність лише зараз. Серед місцевих жителів проводився опит, збиралися підписи, але, за словами мешканців, ніхто з них своєї згоди на подібне будівництво не давав.

Згідно з діючими санітарними нормами, будувати будь-який сміттєспалювальний завод ближче ніж в 500 метрах від житлових будинків заборонено. В даному випадку люди живуть на відстані 200 метрів. Екологи б’ють на сполох. “Безпечних технологій спалювання сміття взагалі немає – в повітря надходить вся таблиця Менделєєва”, – говорить відомий еколог Володимир Борейко. За його словами, “в першу чергу, страждають діти, літні люди. Сміття треба утилізувати, а не спалювати – це технології минулого століття! Ми писатимемо в Кабмін і президентові, щоб завод терміново закрили”.

Відео-сюжет телеканалу НТН:

Водночас, Міністерство транспорту України повідомило, що Південно-Західна залізниця закупила транспортне обладнання для технічного обслуговування верхньої будови колії залізниці з переробкою твердих відходів МПК-400.

З метою підтримання у належному санітарному стані Київського залізничного вузла та зменшення впливу на екологію міста від діяльності залізничного транспорту, на території Вагонної дільниці станції Київ-Пасажирський, де здійснюється відстій 1100 пасажирських вагонів, Південно-Західна залізниця придбала спеціальне мобільне транспортне обладнання, установлене на залізничній платформі, для переробки відходів.

При сортуванні відходів передбачена можливість відбору вторинної сировини : метал, папір, поліетилен тощо.
В процесі спалювання відходів утворюються димові гази та шлак. Шлак осідає у зольнику печі, а звідти відвантажується для утилізації. Димові гази проходять п’ятиступеневе очищення, в наслідок чого кількість токсичних речовин у районі роботи установки вдесятеро менша від допустимої норми.

На цей час проводиться дослідна експлуатація з метою перевірки дієздатності устаткування та відбору контрольних проб викидів, що утворюються в результаті роботи МПК-400. Дослідні запуски установки проводяться під постійним наглядом СЕС МОЗ України, яка здійснює відбір проб вмісту шкідливих речовин в приземному шарі атмосфери. На сьогодні за всіма показниками вміст шкідливих речовин у викидах установки не перевищує гранично допустимі норми, що підтверджено чисельними протоколами досліджень. Після дослідної експлуатації обладнання буде прийнято рішення щодо введення установки в постійну експлуатацію.

Довідка

Виробник обладнання – харківське Науково-виробниче підприємство «Технологія». Обладнання має сертифікат відповідності виданий Харківським органом сертифікації залізничного транспорту і зареєстрований в Реєстрі за № UA1/110/0027445-10 від 06.04.2010 р.

На розміщення обладнання отримано погодження Київської лінійної СЕС МОЗ України щодо вибору місця розташування устаткування № 02-1-07/656/1 від 30.04.2010 р. та на встановлення обладнання за № 02-01-07/709 від 12.05.2010р.
Державним департаментом пожежної безпеки надано висновок за № 36/4/3165 від 31.05.2010 р. про безпечність експлуатації об’єкта.

Державною санітарно-епідеміологічною експертизою № 05.03.02-07/20995, яка була проведена Міністерством охорони здоров’я України 31.03.2010 року, встановлено відсутність негативного впливу МПК-400 на навколишнє середовище.

Читайте також: Україна в смітті. Побутові відходи

One Comment

  1. жд сміття ідеально годиться для сортування та компостування – майже без відходів. укралзалізниця ще грошенят може нашкуляти на цьому – але чи воно їм треба?….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *