Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області, на сьогодні в регіоні налічується 12 очисних споруд повної біологічної очистки та 47 очисних споруд з неповним циклом очистки. Загальна протяжність каналізаційних мереж області складає близько 877,9 км. Практично всі комунальні очисні каналізаційні споруди знаходяться в аварійному стані та потребують капітального ремонту або підлягають повній реконструкції.

П’ять селищ міського типу – районні адміністративні центри Велика Лепетиха, Верхній Рогачик, Нижні Сірогози, Горностаївка, Нова Воронцовка не мають централізованої системи водовідведення та очисних споруд. Вже досить тривалий час існує проблема забруднення неочищеними стічними водами рельєфу місцевості та водних об’єктів прилеглих територій, очисні споруди працюють з перевантаженням, що становить екологічну небезпеку (відповідно до ст. 89 та ст. 90 Водного кодексу України).

Очисні споруди м. Херсон
Очисні споруди м. Херсон. Знімок Google Maps

Об’єкти, що потребують негайної реконструкції розташовані в м. Херсон, с. Дар’ївка, Білозерського району, смт Наддніпрянське, м. Берислав. В селищі Ніддніпряеське 15 березня 2010 року виникла аварія на каналізаційному трубопроводі, в пезультаті якої каналізаційні стоки в обсязі 60-70 м3 на добу витікають по дну балки та фільтруються в грунт на відстані 3 км від річки Інгулець. В м. Бериславі після серії аварій на очисних спорудах в далекому 2002 році вони практично не працюють. Всі нечистоти стікаються вулицями міста та впадають в Каховське водосховище. Очисні споруди м. Берислава були введені в експлуатацію ще у 1974р., проєктна потужність яких складала 10 тис. куб. м/добу. На сьогодні зазначений об’єкт становить небезпеку не лише довкіллю, а й здоров’ю населення. Згідно кошторису вартість робіт по будівництву та реконструкції очисних споруд по м. Берислав складає близько 17691,381 тис.грн. За період 2006-2008 років на реконструкцію об’єктів каналізаційної системи було спрямовано 2067,504 тис.грн. Залишкова кошторисна вартість складає 15623,877 тис.грн. У 2010 році на реконструкцію очисних споруд м. Берислав надано запит на 12354,049 тис. грн.

Для вирішення зазначеної проблеми загалом по області Держуправлінням спільно з облдержадміністрацією було підготовлено проєкт Переліку першочергових природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища обласного бюджету в 2010 році. На сьогодні Затвердження наданого Переліку черговою сесією облради дасть можливість здійснити часткову реконструкцію очисних споруд м. Херсона, с. Дар’ївка, Білозерського району, смт Наддніпрянське м. Херсона. Водночас, станом на 22 вересня Кабмін затвердив Плани природоохоронних заходів на 2010 рік для 11 областей – Вінницької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської. План Херсонської області разом із планами для Одеської області, АР Крим та м. Києва знаходиться на погодженні Міжвідомчою робочою групою у складі представників Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Однак, навіть в разі затвердження плану природоохоронних заходів часу на ефективне використання бюджетних коштів залишиться мало.

Читайте також: Питна вода в Україні: стан та перспективи покращення якості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *