Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Сміттєспалювальний завод «Енергія»
Сміттєспалювальний завод «Енергія»

Сміттєспалювальний завод «Енергія» АК «Київенерго» недозавантажений твердими побутовими відходами (ТПВ) на 40% від своїх можливостей.

Місячний обсяг завезення відходів на підприємство повинен становити 21 тисячу тон. Ще на початку року компанії-перевізники сміття виконували свої зобов’язання та повністю завантажували завод. Проте, починаючи з лютого 2010 р. обсяги завезених відходів почали постійно зменшуватися. Так, якщо у січні 2010 р. було завезено 21,1 тис. тонн сміття, то у червні – 14,7 тис. тонн , а у липні – 12,6 тис. тонн.

«Однак це не означає, що обсяг утворення відходів у столиці зменшився. Недозавантаження сміттєспалювального заводу «Енергія» свідчить про захоронення сміття в інших місцях, частіше за все на незаконних звалищах Київщини. Це не тільки призводить до поступового масштабного засмічення передмістя Києва, але й може бути особливо небезпечним під час повені або ж, як зараз, аномальної спеки. Адже неутилізоване сміття на звалищах потрапляє до водних ресурсів або є причиною займання та подальшого поширенню вогню», – говорить директор заводу «Енергія» АК «Київенерго» Сергій Крикун.

Так, наразі мешканці деяких районів Києва (особливо на Троєщині) відчувають запах горілого сміття. В МНС України повідомили, що однією з причин є загоряння сміттєзвалища біля Вишгорода. Через надзвичайно високу температуру повітря відбувається самозапалення звалищ, запах та дим від яких, відповідно, розноситься по столиці.

«Такої ситуації можна було б уникнути, якби компанії-перевізники сміття виконували свої зобов’язання, встановлені законом, й вивозили сміття на завод «Енергія». До того ж, кожен мешканець Києва в щомісячних комунальних платежах сплачує саме за утилізацію побутових відходів на сміттєспалювальному заводі, що є найбільш прийнятним для екології столиці», – говорить Сергій Крикун.

Згідно зі статистикою, щорічно в Києві утворюється 1,5 млн. тонн сміття. За офіційними даними Головного управління комунального господарства Києва, на заводі «Енергія» спалюється близько 22% сміття, що виробляє столиця. Інші відходи направляються до обладнаних або незаконних сміттєполігонів на околицях Києва.

Діяльність заводу «Енергія» постійно перебуває під пильним наглядом Держуправління екології та природних ресурсів в м. Києві, Державної екологічної інспекції в м. Києві, Головного управління екології та охорони природних ресурсів КМДА, Головного санітарного лікаря м. Києва та Дарницького району столиці. Впродовж 2009 року контролюючі органи провели 14 перевірок сміттєспалювального заводу, і жодна з них не зафіксувала перевищення рівня забруднення. Поточного року було проведено 10 перевірок, які визначили, що порушень в діяльності заводу чи відхилень від норм, передбачених українським законодавством, немає.

Сайт компанії АК “Київенерго” також спростовує інформацію, яка поширювалася останнім часом, про незаконне  спалювання відходів на території ТЕЦ-6. “Компанія офіційно заявляє, що це неправдива інформація і є домислом деяких мешканців, які в паніці шукають причину появи запаху гару в нічний час в районі Троєщини. Дуже просимо не поширювати помилкову інформацію, яка не має під собою підстав і є абсолютною вигадкою,” – говориться на сайті АК “Київенерго”. – “ТЕЦ-6 є стратегічним об’єктом  підвищеної небезпеки, що робить неможливим і незаконним спалювання або будь-яке інше знищення сміття на її території.”

Довідка:

Завод «Енергія» Київенерго є найбільшим з сміттєспалювальних заводів в Україні. Його введено в експлуатацію у грудні 1987 року. Для розбудови заводу «Енергія» в 2010 році, зокрема модернізації старого обладнання та закупівлі нового, АК «Київенерго» виділила 2 млн. гривень. Компанія власним коштом здійснила реконструкцію димової труби, повністю замінила систему управління та збору даних (центральна щитова) та побудувала кабельну лінію від підстанції «Осокорки» до заводу «Енергія».

Спалюючи сміття, завод виробляє теплову енергію, що є реальним джерелом альтернативного опалення. За наявності стабільного постачання ТПВ, завод може виробляти теплову енергію та використовувати її не лише для своїх потреб, а також для реалізації киянам. У липні 2009 року на заводі коштом АК «Київенерго» вперше в Києві встановлено обладнання «Кордон», яке вимірює рівень радіації сміття.

Читайте також про масштабне прибирання київських парків 25 вересня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *