Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Перші кроки розвитку сонячної енергетики в Україні можуть дати результати вже восени. 27 липня відбулася прес-конференція міністра палива та енергетики АР Крим, Віктора Плакиди, під час якої було підбито підсумки 100 днів роботи міністерства і серед іншого заявлено про успішний розвиток проєкту будівництва сонячної електростанції поблизу села Родникове, Сімферопольського району.

Віктор Плакида
Віктор Плакида. Фото ark.gov.ua

“В цьому році ми плануємо ввести перший пілотний проєкт – це сонячна електростанція потужністю 8,5 МВт. Роботи з монтажу вже розпочаті поблизу села Родникове Сімферопольського району… немає на сьогодні жодних сумнівів, що проєкт буде реалізовано”, – цитує слова міністра інформаційне агентство Е-Крым.

На практиці, це буде не єдина електростанція, а 5 окремих електростанцій потужністю 1-2 МВт, для кожної з яких буде створена окрема юридична особа. Про це повідомив “Дню” генеральний директор п’яти дочірніх компаній «Актив Солар» Сергій Колобов. Перші дві сонячні електростанції потужністю 1 МВт і 1,5 МВт («Крайміа Солар 1» і «Крайміа Солар 2») планують запустити у вересні. Саме для них нещодавно було ввезено обладнання вартістю майже 5 млн. Євро. Надалі планується запуск ще трьох сонячних електростанцій. До Національної комісію з регулювання енергетики вже подано заяви на видачу відповідних ліцензій для цих компаній, уточнив пан Колобов.

Вартість проєкту оцінюється на рівні 20 мільйонів Євро. Розробкою проєкту займається австрійська компанія «Activ Solar GmbH». Восени минулого року повідомлялося, що місцева влада дала дозвіл на реалізацію проєкту поблизу високовольтного об’єкту “Крименерго” між селами Родникове та Аркадівка. Розташування поблизу високовольтних ліній передач забезпечить доступ до національної мережі та дозволить знизити інвестиційні витрати.

Крім того, сприятливими є і кліматичні умови в даному районі. За оцінками розробників проєкту, тривалість інсоляція становить близько 2500 годин на рік.

За інформацією “Економічної правди” власником більше 50% статутного капіталу Activ Solar є австрійський актив українських бізнесменів Андрія і Сергія Клюєвих SLAV Beteiligung Gmbh.  Activ Solar Holding в кінці грудня 2008 року придбала 74,99% акцій ВАТ “Завод напівпровідників” (Запоріжжя), який і стане одним із постачальників обладнання для сонячної електростанції.  Нині, готовність підприємства до початку роботи становить 80%, а введення в експлуатації першої черги виробничих потужностей, як повідомив голова правління підприємства Юрій Реков під час нещодавнього візиту мера Запоріжжя на завод, планується восени.

Віктор Плакида також повідомив про початок тендерних процедур в рамках розробки Стратегії розвитку використання альтернативних та відновних джерел енергії в Автономній республіці Крим на період до 2015 року з перспективою до 2020.

Нагадаємо, що за оцінками експертів компанії ПАТ “Квазар” до 2020 року встановлена потужність сонячної енергетики в Україні може досягнути 1 ГВт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *